Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP)
Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS-u. Novim zakonom predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije.


Nacrt novog zakona usvojen je velikom većinom. Za njega je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv nacrta glasala su dva zastupnika.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Dodiku je čast biti pod američkim sankcijama, pozvao Ruse da pokrenu svoju televiziju na Balkanu Slika nije dostupna Sukobi prijete i BiH? 'Srbija nije bez potrebe poslala svoje postrojbe na granicu'

Oporba je najviše zamjerki imala na članak zakona koji policajcima daje mogućnost lišavanja slobode osoba ako postoji osnovana sumnja da je ta osoba počinila kazneno djelo i ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o kaznenom postupku RS, piše Klix.

"Ministarstvo je dužno takvu osobu bez odgađanja, u zakonom utvrđenom roku, privesti nadležnom tužitelju", stoji u spornom članku zakona.

Predsjednik Kluba zastupnika "Zajedno za BiH" Edin Ramić odbacio je navode MUP-a Republike Srpske da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na području tog BiH entiteta jer ih, kako je rekao, usmjeravaju u Federaciju BiH.

Upozorio je da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, europskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o kaznenom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražitelji. Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

Resorni ministar Dragan Lukač potvrdio je da će rezervni sastav policije u Republici Srpskoj imati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava.

To znači da bi rezervnih policajaca moglo biti oko 1000. Oni neće odmah svi biti regrutirani, već njih najviše dvije stotine. Proći će obuku, dobiti odoru i biti plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Entitetski premijer Radovan Višković ranije je kazao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana tek u proračunu za narednu godinu.

Jer ste vi to tražili: Provjereno ispunilo želju jednom doista posebnom dječaku koji je svoju majku ganuo do suza