Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sicilijanski mafijaški kumovi, članovi Cosa nostre, zbog gospodarske krize snizili su honorare svojim suradnicima, pokazala je istraga talijanskih državnih odvjetnika


Trgovci i poduzetnici zbog krize zarađuju sve manje, što se odražava i na djelovanje Cosa nostre, koja ubire manje novaca iz reketarenja. O smanjenju 'plaća' mafijašima odlučio je još mafijaški kum Gaetano Lo Presti, koji je u prosincu uhićen zajedno s još 90 mafijaša a nekoliko se dana kasnije objesio u zatvoru, izvijestio je list La Repubblica.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Depresivnog' šefa mafije pustili na slobodu Slika nije dostupna Palermo: Uhićeno preko 26 mafijaša Cosa Nostre

Vlasti u Napulju upozorile su na porast utjecaja Camorre, tamošnje mafijaške organizacije. Camorra u vremenima krize omogućuje stotinama ljudi da zarade za osnovne životne potrebe. Policija je kod jednog mafijaša zaplijenila popis 'plaća' koje mafija isplaćuje svojim suradnicima. Srednje plaćeni među njima zarađuju nekoliko tisuća eura mjesečno.

Niže rangirani mafijaški šefovi i njihovi zamjenici mjesečno dobivaju između 5.000 i 7.000 eura. Šefovi organizacije imaju prosječna primanja managera, odnosno zarađuju oko 15.000 eura mjesečno, izvijestila je La Repubblica. Camorra plaća i 'premije' čija visina ovisi o pouzdanosti 'camorrista', zatim o njegovoj dobi i ulozi u organizaciji.

Popis s primanjima mafijaša pronađen je u prijenosnom računalu šefa Camorre Bruna Buttonea, koji je ucijenio više od 250 osoba među kojima je najviše trgovaca i građevinskih poduzetnika. Trgovci moraju tri puta godišnje plaćati 'zaštitu', a građevinski poduzetnici to moraju činiti češće.

Gradonačelnica Napulja Rosa Russo Jervolino nedavno je izjavila da je organizirani kriminal u nekim gradskim četvrtima jedini izvor zarade. 'Na žalost, članove Camorre u nekim se četvrtima smatra junacima. Čitave obitelji ovise o njima', rekla je gradonačelnica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju