Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Kosovu

VIDEO Upao na biračko mjesto: Bacio suzavac i razbio biračke kutije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maskirani napadač upao je na glavno biračko mjesto u kosovskom gradu Mitrovici i bacio suzavac i razbio biračke kutije tijekom izbora za koje se Zapad nada da će pomoći integraciji Srba i Albanaca, rekli su svjedoci.

Napad se u Kosovu dogodio u školi Sveti Sava gdje se nalazi oko polovine biračkih mjesta na srpskoj strani etnički podijeljenog grada. Članovi biračkih odbora, kao i članovi Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS), su pobjegli a policija je zatvorila područje dva sata prije isteka glasovanja, javili su svjedoci.

Dopredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić zatražio je od međunarodne zajednice dozvolu Srbiji da intervenira 45 minuta na sjeveru Kosova protiv, kako su javili mediji, srpskih ekstremista koji su izazvali incident na biračkom mjestu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tvrdi saborski zastupnik Zbog mogućeg rata na Kosovu: "15 hrvatskih policajaca dobilo je poziv iz srpske vojske" Ilustracija DVIJE VERZIJE DOGAĐAJA Incident na Kosovu: Specijalci izrešetali vozilo sa Srbima, policija tvrdi da su oni njih napali

>> Propala kampanja za bojkot kosovskih izbora

Vučić je, potvrdili su u njegovu uredu beogradskim medijima, tražio da red na biralištima zavede srpska policija kako bi se nesmetano nastavilo glasovanje. 'Za sada nema odgovora od međunarodne zajednice na Vučićev zahtjev', rečeno je u uredu vicepremijera, a navodi agencija Beta.

Kako su javili izvještači beogradskih medija, osoblje OESS-a bilo je veoma uplašeno, a neki od njih su nosili kacige i pancire, a prema neslužbenim informacijama nitko od međunarodnih službenika nije ozlijeđen.

Nakon lošeg odziva Srba na sjeveru Kosova i ponovljenog apela srbijanskih dužnosnika iz Beograda sunarodnjacima da sudjeluju na lokalnim izborima, popodne je počeo masovniji izlazak na birališta.

Prema izviješćima beogradskih medija, ekstremni desničari ometaju normalno glasovanje, a među njima su najekstremniji pripadnici udruge 'Obraz”, pokreta 'Dveri”, grupa koja sebe naziva 'Četnici iz Valjeva”, pristaše Demokratske stranke Srbije, te grupa 'Artemijevaca”, pristaša nekadašnjeg vladike raško - prizrenskog, kojeg je Srpska pravoslavna crkva izopćila.

Ekstremisti, kako se navodi, presreću starce i žene koji idu na biralištima i prijete im, a vođa 'Obraza” Mladen Obradović s grupom svojih ljudi snima prilaz biralištima i svakoga tko priđe da glasuje.

Nakon niza takvih informacija, očitovao se i ministar zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin ocjenom da s dosadašnjim trendom izlaznosti na birališta na sjeveru Kosova, može doći do toga da 'bude izabrana vlast koju Srbi ne žele”.

Središnje izborno povjerenstvo Kosova priopćilo je da je do 15 sati glasovalo 33,12 posto birača, odnosno 534.753 građana. Prema neslužbenim podacima, izlaznost na sjeveru Kosova je do 16 sati bila manja od 10 posto. U 19 sati zatvorila su se birališta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene