Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa se trese, Zemlja grije

Zbog hladnoće umiru ljudi diljem Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekstremno niske temperature u Europi već su odnijele prve žrtve. U Poljskoj je u posljednja četiri dana umrlo sedam ljudi, jedna osoba umrla je od zime u Njemačkoj te jedna u Belgiji.

Hladno vrijeme odnijelo je sedam života u Poljskoj kad su se temperature diljem Europe spustile ispod nule, tijekom noći koje su meteorolozi nazvali najhladnijom noći ove zime, piše abs-cbnnews. Poljska policija rekla je da su posljednje žrtve koje su se smrznule u četvrtak bile 48-godišnji beskućnik kojeg su pronašli u napuštenoj kući u jugoistočnom gradu Joefowu i 51-godišnja ženu koja je živjela sama u centralnom Eligiowu i umrla je nekoliko koraka od svoje kuće.

Pročitajte i ovo Hladnoća (Foto: Guliver/Thinkstock) Brrr… Toplo se obucite: U utorak se budimo na debelim minusima Slika nije dostupna Vremenska prognoza Čeka nas hladan tjedan: U prvom dijelu suho, a u drugom uz oborine, no za vikend je moguće i iznenađenje

Temperature u Poljskoj pale su do minus 25 stupnjeva. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, hipotermija je krivac za 76 smrti u Poljskoj od studenog 2008. Snježne oluje omele su promet diljem Europe zbog kojih su nekoliko sati bile zatvorene zračne luke u Italiji i paralizirane željezničke pruge u Francuskoj. Dva aerodroma u Milanu kao i aerodromi u Turinu i Bergamomu zatvovicarskreni su cijelo jutro nakon što je napadalo 30 centimetara. 

Snijeg paralizirao središnju Španjolsku 

Guste snježne oborine u središnjoj Španjolskoj prouzročile su zastoje u cestovnom i zračnom pokretu, osobito u glavnome španjolskom gradu i u regiji. 'Promet je u cijelom središnjem dijelu Španjolske otežan, jer su mnoge ceste zapriječili tegljači i kamioni', rekao je glasnogovornik španjolske Glavne uprave za cestovni promet (DGT).

Tijekom jutra, obilni snježni nanosi i neuobičajeno guste snježne oborine prouzročile su duge kolone vozila, osobito u području oko Madrida. Promet mnogim cestama potpuno je onemogućen, a dogodilo se i više prometnih nesreća. Snježna mećava i loša vidljivost prisilile su upravu zračne luke Madrid-Barajas, četvrtu po veličini u Europi, nakon londonskog Heathrowa, pariškog Charlesa de Gaullea i frankfurtske zračne luke, na potpuni prekid zračnoga prometa. Zbog toga je zračni promet znatno otežan, osobito je 'loše prošla' domaća zrakoplovna tvrtka Iberia koja je bila prisiljena otkazati brojne letove. U petak je ukupno otkazano 1.205 letova prema zračnoj luci Barajas ili iz nje.

Glavni španjolski grad jutros je osvanuo pod snježnim pokrivačem debelim od pet do deset centimetara, što je za Madrid neuobičajeno.

UN: Europa se trese, ali Zemlja se grije

U Europi možda i jest hladno, ali Zemlja se grije pa je globalno zagrijavanje i dalje opasnost, objavila je meteorološka agencija Ujedinjenih naroda WMO. 'Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Michel Jarraud naglašava da ne smijemo pomiješati trenutačno vrijeme s globalnim zagrijavanjem', kaže glasnogovornica WMO-a Gaelle Sevenier.

Temperatura se u Njemačkoj spustila na rekordno nisku razinu, a gust snijeg u četvrtak zaustavio je život u inače sunčanome Marseilleu. I Švicarska cvokoće na temperaturi ispod nule već osmi dan zaredom, ali meteorološki podaci koji se vode od 1850. pokazuju da temperatura nedvojbeno raste, kaže Sevenier. 

'G. Jarraud kaže da nema sumnje u trend rasta. Temperatura površine zemlje narasla je od sredine 19. stoljeća za tri četvrtine stupnja', dodala je glasnogovornica. Većina znanstvenika vjeruje da je globalno zagrijavanje uzrok meteorološkim krajnostima koje stvaraju smrtonosne uragane, poplave i suše.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene