Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedam članova Chiracove stranke dobivalo je plaću za posao koji nisu obavljali.


Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac ispitivan je u petak o fiktivnom zapošljavanju sedam članova svoje stranke kojima je plaće isplaćivala gradska uprava Pariza dok je on bio gradonačelnik, objavili su francuski mediji koji ističu da je riječ o novoj sudskoj istrazi. Sud iz Nanterrea ,zapadno od Pariza. otvorio je istragu u slučaju ilegalnog zapošljavanja sedam članova Chiracove stranke Okupljanje za republiku (RPR), kojoj je Chirac bio na čelu, a iz koje je nastala danas vladajuća konzervativna stranka UMP.

Optužen je za zlouporabu državnog novca

Njemačka agencija dpa napominje kako je otvaranje istrage u francuskom pravosuđu korak do sudskog procesa za kazneno djelo. Stranačkim članovima plaće je isplaćivala gradska uprava za posao koji oni nisu obavljali, a u vrijeme dok je Chirac bio pariški gradonačelnik. Prije nego će postati predsjednik republike, Chirac je bio gradonačelnik glavnoga grada od 1977. do 1995.

Vezani članci John Magufuli Umro afrički državnik koji je odbijao mjere i maske te tvrdio da su cjepiva protiv COVID-a zapadna zavjera Slika nije dostupna Kaos u javnim tvrtkama kad su u pitanju plaće članova uprava

Potvrdu o ispitivanju u petak dao je medijima Chiracov odvjetnik Jean Veil, piše dnevni list Le Figaro. Međutim, francuski mediji ističu da je riječ o novome slučaju jer je 77-godišnji Chirac 30. listopada na prekršajnom sudu u Parizu odgovarao po optužbama za "zloporabu državnog novca" u svezi s 21 fiktivnim ugovorom o zapošljavanju, također dok je bio gradonačelnik. Bude li proglašen krivim u prvoj aferi, Chirac bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do deset godina i novčanu kaznu do 150.000 eura.

12 godina Chirac je imao predsjednički imunitet

Za drugu aferu, zapošljavanje sedam stranačkih osoba, prijeti mu najviše pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura. Chirac je 12 godina uživao predsjednički imunitet i to od 1995. do 2007., i prvi je bivši šef francuske države pod istragom za korupciju.

U priopćenju za javnost, Chiracov ured 'podsjeća da je bivši predsjednik u srpnju 2007. odgovorio na sva pitanja vezana uz zapošljavanje sedam osoba i od tada nema novog elementa u istrazi'. Za slučaj fiktivnog zapošljavanja već je osuđen u prosincu 2004., bivši Chiracov premijer Alain Juppe. Njemu je izrečena uvjetna 14-mjesečna zatvorska kazna. (Hina)