Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni Križ pomaže

Zbog erupcije vulkana evakuirani stanovnici Vanuatua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tristo stanovnika Vanuatua, malene otočne države u južnom Tihom oceanu evakuirano je zbog početka erupcije vulkana, priopćio je u četvrtak Crveni križ.

Stanovnici otoka su ribarskim brodicama odvezeni s otoka Gaue, sjeveroistočno od najvećeg otoka Vanuatua, na kojemu je vulkan što prijeti cijeloj okolici, rekao je čelnik te organizacije. Iz vulkana se već dva mjeseca čuje potmula grmljavina, a iz kratera izlazi dim i pepeo koji pada na kuće.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu - 6 nadrealne snimke VIDEO/FOTO Pakao na Zemlji: Trenutak u kojem lava suklja uvis Izvanredno stanje na Islandu Izvanredno stanje na Islandu Ovo je točno mjesto velike erupcije vulkana, tvrde stručnjaci: U posljednja 24 sata zabilježeno 2000 manjih potresa

Crveni križ osigurava spremnike i tablete za pročišćavanje vode evakuiranim stanovnicima među kojima neki pate od dišnih tegoba i proljeva, zbog sumpora koji izbacuje vulkan. Na tom je području proglašena uzbuna drugog stupnja.

Ovo je trinaesta erupcija od 1963. na otoku Guai, s nadmorskom visinom od gotovo 3.000 metara, izvijestili su turistički čelnici. Vanuatu, otok 1.750 km istočno od Australije, nalazi se na 'pacifičkom vatrenom prstenu', na spoju kontinentalnih ploča, gdje je snažna seizimička i vulkanska aktivnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene