Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Laboratorij užasa

Gdje je zbirka najopasnijih uzročnika bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U američkome biološkom laboratoriju u Galvestonu u saveznoj državi Texasu živi najopasnija zbirka uzročnika bolesti.

Nove bolesti stalno se pojavljuju u svijetu, često kao varijacije već poznatih bolesti, no kako bismo bili sigurni o čemu je riječ, uzorci virusa i bakterija, kako je objavljeno na mrežnim stranicama Glasa Amerike, šalju se na analizu u laboratorij u Galveston. U zgradi s 52 tisuće četvornih metara taj laboratorij Sveučilišta 'Texas' ima vlastitu zbirku uzročnika najopasnijih zaraznih bolesti te surađuje s liječnicima diljem svijeta u prepoznavanju i proučavanju novih bolesti.

Pročitajte i ovo Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi Ilustracija Drama u Njemačkoj Liječnici progovorili o alarmantnoj situaciji! Nedostaje jedan lijek, a zbog toga bi mogao nastati kaos: Teško bolesnu djecu prebacuju u druge klinike

Zamjenik direktora laboratorija Jim LeDuc kaže da su zaposlenici stručnjaci za mnoge bolesti - od kuge i bedrenice do obične gripe - te za manje poznate bolesti. 'Ako ne možemo prepoznati organizam, provodimo molekularnu analizu virusa ili bakterije i testiramo je na različite načine da bismo je dobro klasificirali', rekao je.

Ako je mikrob prouzročio smrtni slučaj i nije odmah prepoznat, uzorak dolazi u dio zgrade s najvišom razinom sigurnosti, odvojen od ostatka zgrade, gdje zaposlenici nose posebna plastična odijela nalik na svemirska.

'Laboratorij je opremljen za rad na zaraznim bolestima te u uvjetima prijetnje biološkim terorizmom. Koristimo se istim znanjem i testovima kad je riječ o prirodnim zarazama i o onima namjerno izazvanima', kaže LeDuc. Dodaje kako je najvažnije poboljšati dijagnostiku, pronaći najbolji tretman te najbolje mjere za prevenciju budućih zaraza.

Nacionalni laboratorij u Galvestonu otvoren je u kolovozu 2008., nekoliko tjedana prije nego je taj kraj poharao uragan. Izgrađen je tako da može izdržati i snažnije oluje. Sam laboratorij nije bio oštećen niti je prestao raditi. Sigurnost je vrlo važna s obzirom na to da se ondje čuvaju uzorci najopasnijih zaraznih bolesti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene