Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U američkome biološkom laboratoriju u Galvestonu u saveznoj državi Texasu živi najopasnija zbirka uzročnika bolesti.


Nove bolesti stalno se pojavljuju u svijetu, često kao varijacije već poznatih bolesti, no kako bismo bili sigurni o čemu je riječ, uzorci virusa i bakterija, kako je objavljeno na mrežnim stranicama Glasa Amerike, šalju se na analizu u laboratorij u Galveston. U zgradi s 52 tisuće četvornih metara taj laboratorij Sveučilišta 'Texas' ima vlastitu zbirku uzročnika najopasnijih zaraznih bolesti te surađuje s liječnicima diljem svijeta u prepoznavanju i proučavanju novih bolesti.

Vezani članci U Zagrebu otkriven labaratorij za proizvodnju amfetamina - 1 U Zagrebu otkriven najveći laboratorij za proizvodnju amfetamina u Hrvatskoj: Bio je smješten u kući na tri kata, istražitelji otkrili šokantne detalje U Zagrebu otkriven labaratorij za proizvodnju amfetamina - 1 Breaking Bad na zagrebački način: Pronađen laboratorij za proizvodnju amfetamina na više katova

Zamjenik direktora laboratorija Jim LeDuc kaže da su zaposlenici stručnjaci za mnoge bolesti - od kuge i bedrenice do obične gripe - te za manje poznate bolesti. 'Ako ne možemo prepoznati organizam, provodimo molekularnu analizu virusa ili bakterije i testiramo je na različite načine da bismo je dobro klasificirali', rekao je.

Ako je mikrob prouzročio smrtni slučaj i nije odmah prepoznat, uzorak dolazi u dio zgrade s najvišom razinom sigurnosti, odvojen od ostatka zgrade, gdje zaposlenici nose posebna plastična odijela nalik na svemirska.

'Laboratorij je opremljen za rad na zaraznim bolestima te u uvjetima prijetnje biološkim terorizmom. Koristimo se istim znanjem i testovima kad je riječ o prirodnim zarazama i o onima namjerno izazvanima', kaže LeDuc. Dodaje kako je najvažnije poboljšati dijagnostiku, pronaći najbolji tretman te najbolje mjere za prevenciju budućih zaraza.

Nacionalni laboratorij u Galvestonu otvoren je u kolovozu 2008., nekoliko tjedana prije nego je taj kraj poharao uragan. Izgrađen je tako da može izdržati i snažnije oluje. Sam laboratorij nije bio oštećen niti je prestao raditi. Sigurnost je vrlo važna s obzirom na to da se ondje čuvaju uzorci najopasnijih zaraznih bolesti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju