Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zawahri pozvao na džihad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi čovjek terorističke mreže al-Qa'ide Ayman al-Zawahri pozvao je muslimane Magreba da objave džihad protiv interesa Sjedinjenih Država, Francuske i Španjolske u sjevernoj Africi, u izjavi koju su objavile islamističke internetske stranice u Dubaiju.

Pozvao je također na rušenje s vlasti vođa Libije, Tunisa, Alžira i Maroka, prenosi France presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak zbog Irana 'Obamu su na vlast doveli cionisti' Slika nije dostupna Velika Britanija: Tajni dokumenti o Al Qaidi pronađeni u vlaku

'O islamska nacijo u Magrebu, nacijo otpora i džihada, tvoja se djeca ujedinjuju pod zastavom islama i džihada protiv Sjedinjenih Država, Francuske i Španjolske', rekao je Zawahri, objavivši da se jedna libijska islamistička skupina pridružila al-Qa'idi.

'Danas, uz milost Božju, muslimanska nacija svjedoči blagoslovljenom koraku... časni pripadnici Borbene islamske skupine u Libiji objavljuju da se pridružuju al-Qa'idi kako bi nastavili pohod svoje braće', rekao je.

'Podrži (...) svoje sinove kako bismo porazili naše neprijatelje i oslobodili našu zemlju od njihovih robova', dodao je Zawahri,
navodeći poimence čelnike Libije, Tunisa, Alžira i Maroka.

Zawahiri je također pozvao pristaše Fataha da se pobune protiv svojeg vođe, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, optuživši ga da je Fatah pretvorio u 'ogranak CIA-e i Mosada'. 

Libijska skupina druga je militantna organizacija
koja se pridružila al-Qa'idi ove godine nakon što je alžirska oružana skupina GSPC u siječnju objavila da je dobila odobrenje Osame bin Ladena da promijeni ime u Organizacija al-Qa'ida u islamskom Magrebu.

Alžirska teroristička mreža preuzela je odgovornost za niz nedavnih samoubilačkih bombaških napada.

Bombaški napadi u Maroku i oružani sukobi u Tunisu također su potaknuli bojazni da se al-Qa'ida širi na sjeveru Afrike.

Borbena islamska skupina objavila je svoje postojanje 1995., obećavši da će srušiti s vlasti libijskog čelnika Muamera Gadafija i pokrenuvši nasilnu kampanju u zemlji.

Analitičari tvrde da organizacija nije čvrsto ustrojena te da ima
mnogo sljedbenika u zapadnim zemljama, osobito Velikoj Britaniji. Prošle se godine ipak rascijepila nekon što su se neki njezini članovi odrekli nasilja u zamjenu za vladinu amnestiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene