Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zavezao psa, izgladnjivao ga do smrti i zove to umjetnošću!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noge su mu toliko slabe da ne može stajati, a dlaka mu ispada. Doslovno svaka kost se vidi na njegovom izmrcvarenom tijelu.

Ime mu je Nativity, pas lutalica koji je uhvaćen na ulicama jednog grada u Nikaragvi te je vezan komadom žice u galeriji i ostavljen da ugine od gladi - u ime umjetnosti!

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Ilustracija nije prvi put Užas u šumi: 46-godišnjak quadom naletio na bodljikavu žicu razapetu na stazi

Bolesna ideja 'umjetnika' pokrenula je masovnu kampanju protiv zlostavljanja životinja na internetu, koju je potpisalo već dva milijuna ljudi.

No, u ovome trenutku uopće nije poznato je li Nativity preživio 'izložbu', a u međuvremenu je 32-godišnji Guillermo "Habacuc" Vargas, do sada potpuni anonimus, postao jedan od najpoznatijih 'umjetnika' o kojem priča cijeli svijet.

Na nizu blogova i foruma Vargas prima i otvorene prijetnje smrću.

- Ako te ikad sretnem ubit ću te i to na strašniji način nego što ti to činiš ovom psu, poručio mu je jedan bloger.

Inače, izložba je postavljena u listopadu u Codice galeriji u gradu Manwhichagua u Nikaragvi.
 
Vargas je odbio reći bilo što o sudbini nesretnog psa, očito pokušavajući cijelu stvar dodatno mistificirati u cilju što većeg publiciteta.

Taj je lik, naime, platio djeci da uhvate nekog psa s ceste, zatim ga je zavezao za žicu u galeriji, pored psa je pobacao pseće kolačiće na kojima je pisalo 'Ono si što čitaš', ali su kolačići bili izvan dosega nesretnog psa.

I sve je to, rekao je, bio eksperiment da bi se bi 'vidjela reakcija publike'.

Internetom se kasnije pročulo da je Vargas priznao da je Nativity uginuo, pravdajući se time da bi i da je ostao na ulici također ubrzo skončao.

Kad se nakon toga internetom proširila bura negativnih reakcija i ogorčenje ljudi diljem svijeta, službeno je odbio potvrditi da je to ikada rekao.

A kada je počela istraga udruga za zaštitu životinja, Juanita Bermudez, direktorica galerije, tvrdila je da je Nativity pobjegao samo dan nakon što je 'izložen'.

- Nativity je bio vezan samo tri sata, koliko je bio izložen pogledu posjetitelja, a sve ostalo vrijeme bio je slobodan i normalno hranjen, i to hranom koju je nabavio sam Vargas, tvrdi ona.

No, drugi izvještaji govore nešto sasvim drugo. Nativity je, prema tim tvrdnjama, mnogo duže bio zavezan bez hrane, a kad je uginuo zamijenili su ga drugim psom.

Krovna Svetska organizacija za zaštitu životinja priopćila je da su se pri svakom pokušaju da kontaktiraju s Vargasom našli pred zidom tišine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene