Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučen i bičevan

Osuđen na 10 godina zatvora - Dobitnik najveće europske nagrade za ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijski bloger Raif Badavi, zatvoren i bičevan zbog navodnog vrijeđanja islama na internetskom forumu koji je otvorio kako bi potaknuo javnu raspravu, dobitnik je najveće nagrade za ljudska prava koju dodjeljuje Europski parlament.

Badavi je izabran u listopadu za ovogodišnjeg dobitnika nagrade Saharov za slobodu misli zbog iznimne hrabrosti zbog koje je i dobio "jednu od najstrašnijih kazni u svojoj zemlji", rekao je predsjednik parlamenta Martin Schulz.

Pročitajte i ovo Nagrada Nove TV - 1 Nova nagrada Nova TV dobitnica je certifikata Equal Pay Champion: "U društvu smo kompanija koje provode pozitivne promjene" Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

U Saudijskoj Arabiji dominira vehabijsko tumačenje sunitskog islama, i smatra se jednom od najrestriktivnijih zemalja.

Badavijeva supruga Ensar Haider, koja je u njegovo ime preuzela nagradu u srijedu, kazala je da ona obilježava "povijesni trenutak" dodajući da je to 15. nagrada koju je njezin suprug primio u manje od godinu dana.

"Raif nije kriminalac", rekla je ona zastupnicima EU-a. Njegov je jedini zločin što "misli drukčije u zemlji gdje je dopušteno misliti samo na jedan način", rekla je.

POVIJESNI DOGAĐAJ Žene u političkoj strukturi jedne od najkonzervativnijih zemalja svijeta

Nagrada od 50.000 eura, koja je ime dobila po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, namijenjena je pojedincima koji brane ljudska prava i temeljne slobode.

Prijašnji dobitnici su južnoafrički predsjednik Nelson Mandela i mianmarska oporbena čelnica Aung Suu Kyi.

Schulz je ponovio svoj poziv saudijskome kralju Salmanu da pomiluje Badavija te da ga "odmah" pusti iz zatvora kako bi se mogao vratiti svojoj obitelji.

Tridesetjednogodišnji Badavi uhićen je prije više od tri godine zbog toga što je kritizirao saudijsku vjersku politiku i osuđen je na deset godina u zatvoru i 1.000 udaraca bičem zbog vrijeđanja islama.

Badavi je u siječnju prvi put bičevan, dobio je pedeset udaraca. Daljnjeg bičevanja je pošteđen zbog svojeg zdravstvenog stanja i javnih prosvjeda širom svijeta koje je izazvalo njegovo kažnjavanje.

Prošli tjedan Badavi je počeo štrajk glađu prosvjedujući jer je premješten u zatvor oko 100 kilometara izvan Džede, rekla je njegova supruga objasnivši kako taj premještaj znači da je njegov slučaj zaključen. Haider i njihovo troje djece sada žive u Kanadi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene