Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatvoren američki konzulat u Banjaluci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki konzulat u Banjaluci je zatvoren nakon što je ovog tjedna u dva navrata bio metom napada huligana koji su na taj način izražavali protivljenje neovisnosti Kosova, potvrdio je veleposlanik Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Charles English.

Neposredan povod odluci o zatvaranju konzulata bili su nasilni prosvjedi koji su se u Banjaluci dogodili u četvrtak, kada je zgrada konzulata gađana kamenjem, a policija je napadače uspjela rastjerati tek nakon uporabe suzavca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Američki veleposlanik u BiH: Otcjepljenje RS nije moguće Slika nije dostupna Holbrooke: Bez Daytona, al-Qaida bi napad 11. rujna izvela iz BiH

Veleposlanik English kazao je novinarima u Sarajevu kako je tim povodom kontaktirao vlasti Republike Srpske, no nije dobio uvjerljive garancije kako neće biti sličnih pokušaja u predstojećem razdoblju.

'Stoga sam odlučio privremeno zatvoriti naš ured u Banjaluci', kazao je English.

Dodao je kako istodobno oštro osuđuje napad na američko veleposlanstvo u Beogradu te je upozorio kako su takvi nasrtaji na diplomatska i konzularna predstavništva neprihvatljivi.

Komentirajući ponašanje vlasti Republike Srpske u odnosu na neovisnost Kosova, američki je diplomat kazao kako bi entitetski dužnosnici morali povesti više računa o tome što govore i kakve to posljedice može imati, jer je nedvojbeno da su neka zbivanja na terenu proizvod retorike političara.

'Pozivam dužnosnike RS da paze što govore i prestanu koristiti riječi koje donose nove podjele vezane za stanje na Kosovu ili u odnosu na Daytonski sporazum', izjavio je veleposlanik English.

Ponovio je kako vlada SAD-a čvrsto podupire suverenitet BiH te da u takvoj situaciji ne može biti niti riječi o suverenosti entiteta, kako se to pokušava kroz neke izjave političara u RS pa i kroz deklaraciji koju je u u četvrtak usvojio entitetski parlament.

Narodna skupština RS u četvrtak je na izvanrednoj sjednici, među ostalim, zaključila kako neovisnost Kosova, ako je prizna većina zemalja članica Ujedinjenih naroda, postaje pravni presedan koji može poslužiti kao osnova za utvrđivanje novog statusa RS kroz referendum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene