Oluja sa Sjevernog mora prijeti Velikoj Britaniji i Nizozemskoj najgorim poplavama u posljednjih nekoliko desetljeća. Evakuirane su tisuće ljudi, a duž nizozemske obalei na sjeveru Velike Britanije postavljene su vreće s pijeskom.


Poplava koja je 1953. godine pogodila obalu Velike Britanije i Nizozemske ubila je više od dvije tisuće ljudi.

Vezani članci Hladno vrijeme Hladna fronta zahvatit će cijelu Hrvatsku: Idućeg tjedna moguć čak i - snijeg, i to ne samo u gorju Hobotnica napala čovjeka u Australiji 04 Hobotnica u plićaku napala geologa: ''Voda je odjednom postala mutna...''

Zbog oluje su zatvorene norveške naftne platforme, a očekuje se da će oluja pogoditi i obale Njemačke i Danske.

Nizozemski ministar prometa je izjavio kako je ovo prvi put od 1976. godine da je pod uzbunom cijela obala Sjevernog mora.

Obustavljen je morski promet u Roterdamu, a vlasti su zatvorile veliku Maeslant branu na ulazu u luku, što je prvi put otkada je 1990. godine izgrađena. Za zatvaranje je trebalo gotovo pola sata. Tako će roterdamska luka, najveća u Europi, ostati zatvorena dok ne prođe oluja.

U Britaniji su zatvorene brane na rijeci Temzi, jer se razina vode već podigla metar i pol iznad dopuštene. 

Dolazak najsnažnijeg udara oluje očekuje se danas, s udarima vjetra od oko 125 kilometara na sat. Stanovništvo iz ugroženih područja noć je provelo puneći vreće s pijeskom za zaštitnu branu.

Vlasti su stanovnicima najugroženijih područja preporučile evakuaciju, pa je njih nekoliko stotina napustilo svoje domove. 

U Njemačkoj su na moguće poplave upozoreni stanovnici područja oko rijeka Elbe i Elma.