Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Snažno nevrijeme prijeti Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oluja sa Sjevernog mora prijeti Velikoj Britaniji i Nizozemskoj najgorim poplavama u posljednjih nekoliko desetljeća. Evakuirane su tisuće ljudi, a duž nizozemske obalei na sjeveru Velike Britanije postavljene su vreće s pijeskom.

Poplava koja je 1953. godine pogodila obalu Velike Britanije i Nizozemske ubila je više od dvije tisuće ljudi.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

Zbog oluje su zatvorene norveške naftne platforme, a očekuje se da će oluja pogoditi i obale Njemačke i Danske.

Nizozemski ministar prometa je izjavio kako je ovo prvi put od 1976. godine da je pod uzbunom cijela obala Sjevernog mora.

Obustavljen je morski promet u Roterdamu, a vlasti su zatvorile veliku Maeslant branu na ulazu u luku, što je prvi put otkada je 1990. godine izgrađena. Za zatvaranje je trebalo gotovo pola sata. Tako će roterdamska luka, najveća u Europi, ostati zatvorena dok ne prođe oluja.

U Britaniji su zatvorene brane na rijeci Temzi, jer se razina vode već podigla metar i pol iznad dopuštene. 

Dolazak najsnažnijeg udara oluje očekuje se danas, s udarima vjetra od oko 125 kilometara na sat. Stanovništvo iz ugroženih područja noć je provelo puneći vreće s pijeskom za zaštitnu branu.

Vlasti su stanovnicima najugroženijih područja preporučile evakuaciju, pa je njih nekoliko stotina napustilo svoje domove. 

U Njemačkoj su na moguće poplave upozoreni stanovnici područja oko rijeka Elbe i Elma. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene