Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedini priznao krivnju

Zatraženo 40 godina zatvora za krvnika Crvenih Kmera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni tužitelj suda u Pnom Penu zatražio je u srijedu 40 godina zatvorske kazne za 'druga Duša', upravitelja zloglasnog logora Tuol Sleng u kojem je tadašnji ultramaoistički režim Crvenih Kmera 70-ih godina ubio više od 14.000 ljudi, prenijele su agencije.

Pravim imenom Kaing Guek Eav, 'Duš' je najviše pozicionirana osoba jednog od najokrutnijih režima 20. stoljeća, kojoj se pod okriljem UN-a sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Taj 67-godišnji bivši profesor matematike okrivljen je za 'zločine protiv čovječnosti, mučenje i seksualno zlostavljanje, za ropstvo i druge nehumane postupke' koji su počinjeni dok je zapovijedao zatvorom S-21, od 1975. do 1979., kojemu je na čelu bio zloglasni maoistički vođa Pol Pot. Duš, koji se 90-ih godina preobratio na kršćanstvo, priznao je krivnju i zatražio oprost u svojih žrtava te izrazio duboko kajanje jer je služio kriminalnoj organizaciji koja je na sramotan način uništavala vlastiti narod.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proglašen krivim Kambođanski krvnik osuđen na 30 godina zatvora Slika nije dostupna 'Antikviteti' iz doba komunizma Sandale Pola Pota ponuđene na aukciji za 500.000 dolara

>> Krvnik Crvenih Kmera zvjerski mučio 15.000 ljudi

'Ravnodušan prema patnji svojih žrtava'

Reuters piše kako je Duš nijekao da je osobno ubijao ili mučio zatvorenike te je ponavljao kako je samo izvršavao naređenja u strahu za vlastiti život, kao 'kotačić stroja u koji nije mogao biti isključen'. Međutim, vjerovao je kako se Kambodža mora osloboditi američkog imperijalizma tijekom Vijetnamskog rata, te je tužitelj, Australac William Smith, inzistirao u završnoj riječi na tome da je okrivljeni bio 'ravnodušan prema patnji svojih žrtava' i zločine činio iz uvjerenja u ispravnost režima koji je 'prao mozgove, praznio gradove, uklanjao stvarne ili izmišljene neprijatelje'. Takav režim težio je stvoriti nov, totalitarni svijet koji bi krenuo iz početka slijedeći čudovišni naum Pola Pota, piše AFP i dodaje da se presuda očekuje početkom 2010. godine.

Monstruozna agrarna reforma

Sud, koji djeluje uz potporu UN-a, traži pravdu za gotovo 2 milijuna ljudi, što je bila četvrtina tadašnje populacije Kambodže, koji su podlegli izrabljivanju, iscrpljivanju radom i mučenjima te nadasve gladi kao posljedice monstruozne agrarne reforme. U samome zatvoru Tuol Sleng, ubijeno je više od 14.000 ljudi, a samo je sedam osoba preživjelo. Od petorice bivših dužnosnika režima, koji je okončan invazijom Vijetnama 1979., Duš je jedini koji je dosad priznao krivnju. U zatvoru na suđenje čekaju 'drugi čovjek režima' Nuon Šea, bivši predsjednik Keu Sampan, bivši ministar vanjskih poslova Ieng Sari i njegova supruga Kieu Tirit. Pol Pot bio je uhićen 1997., i umro je u travnju 1998., a vojni zapovjednik režima, jednonogi Ta Mok, umro je 2006. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene