Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatočeni na žičari 6 sati čekali pomoć na -10 °C

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 150 skijaša, među kojima i djeca i nekoliko trudnica, jučer je na Jahorini preživjelo pravu dramu kada je došlo do kvara na jednoj od dvosjednih žičara zbog čega je prekinut njezin rad.

Žičara Skočine duga oko 1.200 metara pokvarila se oko 15 sati i 30 minuta a u tom trenutku prevozila je oko 150 skijaša među kojima su bila i djeca te nekoliko trudnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama na skijalištu Petero članova obitelji pronađeno mrtvo, za jednim se još traga: Zabava koja se pretvorila u horor Žičara Sljeme školski praznici Dobre vijesti! Vožnja Žičarom Sljeme ovog tjedna besplatna

"Pokušali smo otkloniti kvar i prilikom obilaska žičare utvrdili smo da to ne možemo sve dok su ljudi na njoj. Tada je naređena hitna evakuacija", kazao je Miro Kalem, šef službe spašavanja ski-centra na Jahorini.

Trasa žičare uglavnom je na iznimno strmom i nepristupačnom terenu što je otežalo akciju spašavanja.

Zatražena je i pomoć EUFOR-a no zbog loših vremenskih uvjeta helikopter koji je trebao biti angažiran nije mogao poletjeti.

Spasilačkim timovima trebali su sati prije nego su uspjeli doći do skijaša na svim korpama pa su zadnji spušteni na tlo tek iza 21 sat.

Svo to vrijeme temperatura je bila oko deset stupnjeva ispod ništice što je višesatno čekanje na pomoć skijašima učinilo još težim. Ozbiljnijih posljedica, osim manjih promrzlina ipak nije bilo.

Brojni skijaši ipak su iskazali nezadovoljstvo učinkovitošću ekipa za spašavanje žaleći se na lošu organizaciju i nedopustivu sporost u provedbi cijele akcije.

Sadašnja skijaška infrastruktura na Jahorini postavljena je još uoči zimskih olimpijskih igara 1984. godine i unatoč redovitom održavanju smatra se zastarjelom i nepouzdanom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene