Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzervativni britanski parlamentarni zastupnik Derek Conway (54) našao se u središtu skandala nakon što se saznalo da je potrošio gotovo 50.000 funta iz državnog proračuna tijekom trogodišnjeg razdoblja, plaćajući svojeg 22-godišnjeg sina Fredericka, studenta zemljopisa na Sveučilištu u Newcastleu za, kako je sam rekao, istraživački rad.


Zastupnici su glasovali za njegovu suspenziju,a sam Conway, kojega možda čeka i policijska istraga, najavio je kako će napustiti politiku.

Vezani članci Antarktika (Foto: AFP) I zadnji je pao: Koronavirus se proširio na sve kontinente svijeta, zaraženo 36 ljudi na Antarktici Koronavirus Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu

Vođa konzervativaca David Cameron Conwaya je izbacio iz stranke u utorak. Conway je javnosti objasnio kako je Frederick za njega tijekom studija obavljao neke istraživačke poslove te da je isplaćeni novac bio svojevrsna nagrada za njegov rad. No, članovi parlamenta ustvrdili su da je Frederick napravio malo ili gotovo ništa, kad je riječ o istraživačkom radu te su predložili njegovu suspenziju na deset dana. 

Također namjeravaju zatražiti od Conwaya da vrati u državni proračun nešto više od 13.000 funta.

Navodno postoje dokumenti prema kojima je i Conwayev strariji sin Henry (25) u razdoblju od 2001. do 2004. za vrijeme studija primio 32.000 funta bonusa od parlamenta. Policija je izvijestila da će istražiti i taj slučaj.

Britanski zastupnici imaju godišnju plaću od 60.277 funta, a plaća im se i dodatak za odvojen život, za život u Londonu, uporabu vozila i putovanja. Imaju pravo i na sredstva za osoblje od ukupno 87.276 funta.