Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razlozi nesudjelovanja međunarodne koalicije predvođene SAD-om su politički, kaže irački vojni zapovjednik.


Zračni udari međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države mogli bi pomoći iračkim snagama da oslobode Tikrit iz ruku džihadista Islamske države (IS), rekao je u nedjelju vojni zapovjednik na terenu.

Vezani članci Slika nije dostupna Jedna od najkrvavijih: 75 godina od kraja bitke u kojoj je nacistička Njemačka slomila kralježnicu, a vjetrovi rata se okrenuli Slika nije dostupna IS ubio 31 osobu u napadima u Tikritu

Sunitska plemena i iranski vojni savjetnici, uz pomoć pripadnika šijitskih milicija, od 2. ožujka pokušavaju zauzeti taj strateški važan grad 160 km sjeverno od Bagdada koji je u rukama IS-a već devet mjeseci.

General Abdul Wahab al Saadi rekao je da je od ministarstva obrane zatražio intervenciju koalicije, ali da "nije pružena nikakva potpora iz zraka".

Sprema se konačna bitka, sve bi moglo završiti za 72 sata

Odgovarajući na upit bi li zračni udari bili korisni u velikoj ofenzivi za ponovno zauzimanje Tikrita početoj prije dva tjedna, rekao je: "Naravno (...) Amerikanci imaju naprednu opremu i letjelice za izviđanje AWACS".

"One mogu točno locirati mete" i precizno ih gađati, rekao je za AFP iz Tikrita.

General Saadi je kazao da je pomoć iračkog zrakoplovstva bila "ograničena" i nije uvijek bila dovoljno precizna.

Nesudjelovanje zrakoplova međunarodne koalicije u ofenzivi na Tikrit pripisao je političkim, a ne vojnim razlozima.

Koalicija na drugim mjestima u Iraku nastavlja zračne udare na ciljeve IS-a koji je od lipnja 2014. zauzeo velik dio iračkog teritorija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook