Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrijeme je Ramazana, najsvetijeg i najduhovnijeg mjeseca u kalendaru muslimana, vrijeme pokore i umjerenosti, no bombaši samoubojice takozvane Islamske države šire teror i u taj najsvetiji period za muslimane tijekom godine.


U Saudijskoj Arabiji bombaš samoubojica aktivirao je bombu u pored jednog od najvećih svetišta u muslimanskom svijetu u medini. U napadu su ubijena četiri zaštitara, a još pet ih je ranjeno.

Vezani članci Sudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Izvješće američke obavještajne agencije: Saudijski princ odobrio likvidaciju novinara Jamala Khashoggija Slika nije dostupna Međunarodna koalicija u akciji: Zračni napad na francuskog džihadista

Zaštitari su zaustavili bombaša samoubojicu ispred Prorokove džamije, kad je on aktivirao eksploziv. Navedena je džamija i mjesto na kojem je pokopan prorok Muhamed.

Da stvar bude gora, još dva teroristička napada dogodila su se u Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak. BBC prenosi da će krivnja za te napade najvjerojatnije i pripasti takozvanoj Islamskoj državi.

Svjedoci koji su se našli u džamiji u Medini, u vrijeme eksplozije, rekli su da su isprva mislili da je riječ o hicu iz topa, kojim se inače označava kraj posta. No eksplozija je bila puno snažnija.

"Zemlja se zatresla, vibracije su bile vrlo snažne. Zvučalo je kao da je zgrada implodirala", rekao je Qari Ziyaad Patel, 36-godišnjak iz Južne Afrike.

U vrijeme ramazana, džamije su posjećenije više nego što je to uobičajeno, no radikalni islamisti, poput džihadista, ramazan vide kao mjesec osvajanja i pljačke.

Oni te dane vide kao priliku za povećanje svojih napada na civilizaciju i nanošenje što više štete kao i uzimanje što više ljudskih života.

Saudijska Arabija je meta napada džihadista Islamske države već posljednje dvije godine.

U lipnju je iz ministarstva unutarnjih poslova priopćeno kako je u Sadijskoj Arabiji izvedeno 26 terorističkih napada.