Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bavarska tvrtka Tutogen Medical GmbH, specijalizirana za izradu implantata, pod istragom je njemačkih vlasti zbog navodne ilegalne prodaje dijelova tijela s mrtvaca iz Ukrajine.


Tutogen se bavi izradom implantata napravljenih od ljudskih ili životinjskih kostiju, kože, žila, ligamenata i hrskavice. Između 2000. i 2001. ta je tvrtka koristila 1.152 tijela iz Ukrajine kako bi napravili ljudske implantate koje su uglavnom prodavali u SAD-u. Radi se o milijunskim iznosima jer je po tijelu zarada i do 250.000 dolara. Tvrtka je navodno krala kožu, kosti, hrskavice, žile, itd. s mrtvih tijela, bez dopuštenja obitelji preminulih. Kako ništa prilikom pokopa ne bi bilo sumljivo umjesto kostiju su u tijelo umetali drvene štapove kako bi zadržalo oblik, piše njemački Spiegel.

Vezani članci Neispravni umetci za grudi - 3 Više od 2500 žena podiglo tužbu: Sud žrtvama neispravnih umetaka za grudi odredio odštetu Go_A Jesu li oni najveća konkurencija Albini? Ljubitelji Eurosonga poludjeli za pjesmom Ukrajinaca, podrška im stiže i iz Hrvatske!

Državni tužitelj iz Bamberga kazao je kako je otvorena istraga o poslovanju farmaceutske tvrtke iz Neunkirchena zbog oskvrnuća mrtvih tijela i ilegalne prodaje ljudskog tkiva. Kazao je kako su o toj tvrtci imali neke dojave 2003. i 2005., ali da tada nije bilo dovoljno dokaza za pokretanje istrage. Spiegel piše i kako je tvrtka Tutogen navodno kupila i oko 1.000 tijela od Michaela Mastromarina,  Amerikanca koji je 2008. osuđen na 58 godina zatvora zbog ilegalne prodaje dijelova tijela. Bavarska tvrtka poriče da je znala za Mastromarinove 'poslove'.