Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuran usporedio s Mein Kampf

Započelo suđenje Geertu Wildersu za govor mržnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik nizozemske stranke krajnje desnice Geert Wilders odlučio je braniti se šutnjom na početku suđenja za govor mržnje, a proces je ranije nazvao 'političkim'.

'Sloboda izražavanja mišljenja najmanje 1,5 milijuna ljudi podupire me ovdje u sudnici', napisao je prethodno na Twitteru 47-godišnji političar kojega je Slobodarska stranka na izborima u lipnju izbila na treće mjesto po broju osvojenih glasova.

Pročitajte i ovo Rijetka slika Van Gogha prodana za nekoliko milijuna eura Procijenjena je na 100 milijuna eura Jedna od najranijih Van Goghovih slika prodana za milijunski iznos Nizozemska šalje fregatu u Crveno more Odluka vlade Nizozemska šalje fregatu u Crveno more: "Zaštita slobodnog prolaza je izuzetno važna"

>> Muslimanski klerik poziva na odsijecanje glave Wildersu

'Stojim iza svega što sam rekao i neću povući ni riječ. No to ne znači da sam rekao sve što mi pripisuju', rekao je Wilders u sudnici i zatim objasnio da će do kraja suđenja šutjeti i riječ potpuno prepustiti svome branitelju, prenosi agencija dpa.

Wildersu se sudi zbog poticanja na mržnju i diskriminaciju muslimana te uvredu Marokanaca i drugih nezapadnih stranaca. Sud će se napose baviti njegovim intervjuima u kojima je islam opisao kao fašističku ideologiju, a Kur'an usporedio s Hitlerovim ideološkim manifestom 'Mein Kampf'.

Prijetnja raznolikosti društva

Wilders je odgovoran i za protuislamski film 'Fitna' te brojne provokativne izjave o muslimanima.

'Raznolikost našeg društva naše je bogatstvo no Geert Wilders mu prijeti', izjavio za za agenciju AFP Mustafa Ayrnacik, predsjednik turske udruge radnika u Nizozemskoj.

Bude li osuđen, Wildersu prijeti 16 mjeseci zatvora i novčana kaznu do 10.000 eura.

U sudnicu je došla polovica od 24 zastupnika koliko ih njegova stranka ima u parlamentu. U subotu je kongres desnog centra CDA glasovanjem potvrdio da će manjinska koalicija vladati uz pomoć Wildersove stranke.

Wildersov PVV neće imati svojih predstavnika u vladi, ali koalicija CDA i VDD (Stranka demokracije i slobode) imaju tijesnu većinu od 52 mjesta u parlamentu od 150 i oslanjat će se na Wildersove zastupnike za donošenje važnih zakona.

Nijedan svjedok neće biti pozvan na suđenju već će suci razmotriti pismena mišljena trojice stručnjaka koje je odabralo tužiteljstvo te trojice svjedoka Wildersove obrane, koji su stručnjaci za islam.

Presuda se očekuje 4. studenoga. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene