Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski rudari su uspjeli izdvojiti 'zapaljivi led' s morskog dna Južnokineskog mora, barem tako tvrde u kineskom Ministarstvu zemljišta i prirodnih resursa. No, ako se te tvrdnje pokažu istinitima na pomolu je revolucija u energetici.


Zbirka zamrznutog goriva bila je "veliki proboj koji može dovesti do globalne energetske revolucije", rekao je kineski ministar zemljišta i resursa Jiang Daming, prenosi RT.

Vezani članci Klimatski ekstremi, ilustracija - 2 Meteorolog Dnevnika Nove TV otkriva što bi se sve moglo promijeniti u Hrvatskoj. Doznajte i kako bi Zadar i Split mogli izgledati 2050. godine Himalaja, ilustracija (Foto: AFP) Šokantni nalazi o najvišem planinskom lancu na svijetu, ugrožene 2 milijarde ljudi: "Ovo je klimatska kriza za koju nikada niste čuli"

"Zapaljivi led" je ustvari metanski klarat, tj. metanski hidrat. Kruta je tvar u kojoj je velika količina plina metana zarobljena u kristalnoj strukturi vode (ledu). Može postojati samo u uvjetima vrlo niskih temperatura i visokog tlaka. Prema američkoj Agenciji za informiranje o energiji jedan kubni metar zapaljivog leda jednak je 164 kubična metra prirodnog plina.

"Izgleda poput kristala leda, ali ako zumirate u molekularnu razinu, vidite da su molekule metana zarobljene u molekulama vode", pojasnio je za BBC profesor Praveen Linga iz Odjela za kemijski i biomolekularni inženjering na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Unatoč niskoj temperaturi hidrati su lako zapaljivi, jer je plin zarobljen u ledu zapaljiv kad ga se približi plamenu.

Ovo otkriće je prvi uspjeh Kine u rudarenju zapaljivog leda nakon gotovo 20 godina istraživanja, ističu iz Ministarstva. 

Rudarsko nalazište navodno se nalazi u području provincije Shenhu, u Južnokineskom moru, oko 300 kilometara od Hong Konga. Rudari s tog nalazišta uspijevaju ekstrahirati dnevni prosjek od 16.000 kubičnih metara plina visoke čistoće. 

Vjeruje se da je hidrat prirodnog plina najbolja zamjena za prirodni plin i naftu. Štoviše, zapaljivi led je sigurniji za okoliš i ima ga u velikim zalihama, tvrdi čelnik Odbora za geološko istraživanje u Indiji Zhong Ziran.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju