Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća iračka naftna rafinerija zatvorena je u subotu pošto su je militanti napali bombama i zapalili, rekao je guverner iračke pokrajine Salahudin.


Militanti su ubili najmanje četiri osobe i postavili bombe u postrojenju za proizvodnju kerozina i benzena u rafineriji u gradu Baijiu, bivšem uporištu al-Kaide koje se nalazi 180 km sjeverno od Bagdada, rekao je guverner Ahmed al-Džubouri. 'U rafineriji je veliki požar i proizvodnja je u potpunosti zaustavljena', rekao je al-Džubouri.

Rafineriju u Baijiu jedno je dulje razdoblje kontrolirala al-Kaida, koristeći se njezinim prihodima za financiranje svojih operacija.
Rafinerija inače radi sa 70 posto kapaciteta i dnevno proizvodi 11 milijuna litara benzina, 7 milijuna litara benzena i 4,5 milijuna litara kerozina.

Nasilje u Iraku znatno se smanjilo u odnosu na vrhunac sektaškog nasilja 2006. i 2007., ali napadi islamističkih pobunjenika i dalje su gotovo svakodnevni. (Hina)

Vezani članci Veleposlanik Italije u Kongu Luca Attanasio Veleposlanik Italije ubijen u napadu na UN-ov konvoj u Kongu, ministar poručio: "Uložit ćemo sve da rasvijetlimo ovu tragediju" Slika nije dostupna Drama u Iraku: Sukobi džihadista i vojnika u iračkoj rafineriji