Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 15 mladih žena sa Zapada koje su se pridružile Islamskoj državi i udale za džihadiste sada su udovice jer su oni poginuli u sukobima u Siriji i Iraku, po institutu koji prati islamističke radikale na internetu.


Institut za strateški dijalog (ISD), think tank iz Londona, omogućio je Reutersu pristup svojoj bazi podataka u kojoj se nalazi 106 zapadnjakinja koje su se preselile na teritorij Islamske države i aktivne su online.

Vezani članci Slika nije dostupna TALAČKA KRIZA Džihadisti oteli Norvežanina i Kineza, traže otkupninu Slika nije dostupna 'Oko sebe sam vidjela samo potpuni strah, već sam izgubila jedno dijete..'

Petnaest ih je postalo udovicama, bilo da su to same objavile na društvenim mrežama ili su drugi poznati pristaše IS-a objavili na internetu da su ti muškarci poginuli, rekla je Melanie Smith iz ISD-a, napominjući da se to u većini slučajeva dogodilo u zadnjih šest mjeseci.

One su u dobi između 16 i 26 godina, te koliko se može zaključiti dolaze iz Francuske, Belgije, Kanade, SAD-a, Australije i Južnoafričke Republike, kaže Smith.

VIDEO Svijet je obišla snimka ove djevojčice

Moral udovica razlog je za zabrinutost IS-a jer on pokušava privući žene iz inozemstva kako bi se udale za islamske borce i naselile teritorij koji je IS zauzeo.

Njih se ohrabruje se da ponovno udaju za nekog džihadista, čim prođe razdoblje žalovanja koje traje četiri mjeseca i deset dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook