Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zapadni promatrači: Izbori u Gruziji bili su pošteni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadni promatrači objavili su, dan nakon održavanja predsjedničkih izbora u Gruziji, da su izbori bili pošteni, a Washington je pozvao oporbu, koja se okuplja u Tbilisiju kako bi prosvjedovala protiv izbornih rezultata, da se suzdrži.

Oko 5.000 oporbenih aktivista okupilo se u prijestolnici unatoč snijegu kako bi prosvjedovali protiv izbora za koje kažu da ih je namjestio predsjednik Mihail Saakašvili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saakašvili: Treba nam Marshallov plan Slika nije dostupna Saakašvili proglasio pobjedu, oporba traži prosvjede

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju izjavili su da su izbori zadovoljili većinu demokratskih standarda, ali da je bilo nekih nedostataka.

'Izbori u Gruziji bili su u skladu s većinom međunarodnih standarda za demokratske izbore, ali su otkriveni važni izazovi na koje hitno treba obratiti pažnju', priopćio je OESS.

Američki izaslanik za tu regiju, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Matthew Bryza, izjavio je da oporba treba poštovati izvješće zapadnih promatrača.

'Ako stručnjaci utvrđuju da izbori nisu bili namješteni tada
apsolutno nema opravdanja i bilo bi nedemokratski tvrditi drugačije', rekao je Bryza.

Prema službenim rezultatima izbora, nakon prebrojanih glasova sa 7 posto birališta, Saakašvili je osvojio 57,6 posto glasova, a njegov glavni protivnik Levan Gačečiladze 22,6 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene