Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države, Australija, Francuska i Britanija otvorit će veleposlanstva na Pacifiku i povećati broj svojih službenika kako bi osnažili suradnju s vođama otočnih država i tako se suprotstavili rastućem utjecaju Kine u toj regiji, prenosi Reuters.


Bitka za utjecaj u rijetko naseljenom Pacifiku važna je jer svaka od sitnih otočnih država ima glas u međunarodnim forumima, poput UN-a i kontrolira velike dijelove oceana bogatog resursima.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Analiza Mislava Bage: Ovo su ljudi koji imaju najveći utjecaj na premijera Plenkovića Slika nije dostupna Četveročlana obitelj preživjela havariju na Pacifiku usred ničega: "Imali su veliku sreću"

Kina je od 2011. potrošila 1,3 milijardi dolara na koncesijske kredite i postala drugi najveći donator pacifičkim državama nakon Australije. To je zabrinulo Zapad da bi neke od njih mogle završiti u golemim dugovima prema Pekingu.

Kao odgovor na to, Australija, Novi Zeland i Sjedinjene Države povećat će ekonomsku pomoć i proširiti svoj diplomatski utjecaj u zemljama u regiji, izjavili su vladini dužnosnici i diplomati.

"Zabrinuti smo zbog aktivnosti Kine koja je dovela do stanja neodrživog duga", rekao je vladin anonimni izvor upoznat s planovima Washingtona.

Dodaje i da će SAD u roku od dvije godine pojačati diplomatsko osoblje na Palauu, Fidžiju i u federalnim državama Mikronezije.

Australska vlada bi u narednih nekoliko tjedana trebala imenovati visokog povjerenika za državu Tuvalu.

Palau i Tuvalu su priznali Tajvan koji Peking smatra kineskim teritorijem i najosjetljivije je kinesko pitanje. (Hina)