Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Analiza s čime Francuska, Velika Britanija i SAD lete na Libiju.


Bit će to zračna bitka, po svemu sudeći, kratkog vijeka, ako do nje uopće i dođe. Svaka od spomenutih zemalja u zračnu patrolu nad Libijom vjerojatno će poslati perjanicu svoje zračne flote, odnosno zrakoplove koji čine kralježnicu njihovog ratnog zrakoplovstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Oglasio se ukrajinski zavod na kojem su hrvatski MiG-ovi bili na remontu: ''Službene pritužbe nismo dobili'' Slika nije dostupna Službeno krenuo najskuplji hrvatski vojni projekt, vrijedan do milijardu eura

>> Gadafi Obami: Ako zaratimo, uvijek ću te voljeti kao sina

NATO-ovi stratezi tvrde kako im na raspolaganju stoji 200 do 300 zrakoplova, koje odmah mogu uputiti iznad Libije, a radi se o tzv. top-of-the-line zrakoplovima, koje nadilaze zasad samo borbeni zrakoplovi pete generacije, ali koji još nisu u širokoj vojnoj uporabi. Dakle radit će se tu o konfrontaciji super modernih borbenih zrakoplova, nasuprot libijske flote, koja je možda bila 'hit' u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, no danas se njihovi zrakoplovi smatraju zaostalima.

S jedne strane tu su Britanci s Eurofighter Typhoonom, Francuzi s Dessault Rafaleom te naposljetku Amerikanci s njima još uvijek nezamjenjivim i super 'nabrijanim F-18 Super Hornetom.

Libijski odgovor na to je zastarjela zračna flota od nekih 400 letjelica, bazirana na starim ruskim avionima, među kojima su bombarderi Su-22 i MiG-23, zatim lovci MiG-21 i MiG-25, a naći će se tu i pokoji ex-Yu laki lovac tipa Jastreb, kojeg su pobunjenici već obarali, ili su libijski ratni piloti njima bježali van Libije.

Zapravo, tu nema govora o nekakvoj ravnoteži snaga, već je samo pitanje što Gadafi i njegova vojska kriju na tlu od zemlja-zrak raketnih sustava i što će od toga stići upotrijebiti, prije nego li snage Zapada i to ne svedu na minimalnu mjeru, kao što je to bio dosad slučaj dvaput u Iraku te Afganistanu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju