Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Zanemarivanje djece: Sedmogodišnja djevojčica umrla od gladi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokrenuta je istraga o socijalnim radnicima koji su digli ruke od djevojčice koja je umrla od gladi u Velikoj Britaniji. Oni su, navodno, djevojčicu jednom posjetili i nikad se više nisu vratili.

Dok se pokreće istraga i nad svim organima koji su trebali biti upleteni u ovu priču, susjedi se pitaju zašto nitko iz škole nije reagirao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravična tragedija Policajci pronašli mrtvu 2-godišnjakinju u autu: Zaključana provela više od sedam sati, nije joj bilo spasa Slika nije dostupna Osuđena na 25 godina Djevojčica (3) umrla od gladi dok je majka igrala igrice

Naime, pri svom prvom posjetu, socijalni radnici nisu uspjeli ući u kuću sedmogodišnje djevojčice Khyre Ishaq, koja je prije tri dana umrla zbog neuhranjenosti. Njihova je pogreška to što se nikad poslije nisu vratili.

Djevojčicu su mlatretirali kolege učenici jer je bila obučena u tradicionalnu muslimansku odjeću. Socijalni radnik posjetio je obitelj dva tjedna nakon što je majka Angela Gordon ispisala nju i ostalih petero djece iz škole zbog zlostavljanja.

Posjet je bio prije oko osam tjedana, a njihov zastupnik u britanskom parlamentu rekao je kako im je zabrana ulaska u kuću trebala izazvati sumnju i kako su se zbog toga trebali još jednom vratiti.

- Šokiran sam nesposobnošću savjetnika. Zakazale su sve strukture koje su trebale raditi svoj posao, rekao je Khalid Mahmood.

Khyra je umrla od neuhranjenosti u bolnici, nakon što su bolničari samo mogli potvrditi da joj je srce prestalo kucati. Njezino troje braće i dvije sestre bile su u sobi na madracu i to u stanju omamljenosti zbog neuhranjenosti.

Njihova 33-godišnja majka i njezin 29-godišnji partner Junaid Abuhamza, ostati će u pritvoru do slijedeće srijede kad će biti optuženi za zanemarivanje djece.

- Vjerujem kako socijalnom radniku nije bilo dozvoljeno da uđe u kuću. Za mene je to dovoljno upozorenje da nešto nije u redu. Vjerujem da je socijalni radnik došao do kuće, nitko mu nije otvorio vrata i više se nije vraćao. Nije važno što tada nikoga nije bilo. Trebali su se vratiti jer nisu uspjeli uspostaviti kontakt s obitelji. I baš je zato trebao istražiti tko je pogriješio, kako bi saznali kako su mogli tako pogriješiti, rekao je Khalid Mahmood.

Djeca su oduzeta roditeljima i smještena kod udomitelja.

Zaposlenici škole koju je Khyra pohađala odbili su komentirati slučaj, ali je jedan roditelj, koji se slučajno zatekao ispred škole, rekao kako su Khyra i njezina braća imali problema u školi zbog nošenja muslimanske odjeće.

- Izgledalo je kao da to djeca ne žele nositi. Mislim da su im zato i počeli problemi u školi, jer nisu bili sretni što ih se prisiljava da budu Muslimani. Mislim da se cijela obitelj preobratila na Islam prije dvije godine, ali djecu nisu trebali prisiljavati da nose muslimansku odjeću u školi. Iako je to multikulturalna škola, većinom ju pohađaju djeca muslimani, rekao je jedan roditelj.

Još se ne zna je li Khyrin biološki otac Delroy Frances, koji se iz obiteljske kuće odselio prije dvije godine, znao što se njegovoj djevojčici dogodilo.

A susjedi su ipak znali da s djecom nešto nije u redu. Kažu kako su djeca bila toliko gladna, da su uzimala kruh koji su oni ostavljali pticama. Pitaju se kako se ovako nešto moglo dogoditi i zašto nitko nije ništa napravio.

Kažu da je majka djecu ispisala iz škole i organizirala da ih se doma školuje, a socijalni radnik trebao je posjetiti njihovu kuću kako bi provjerio da se djecu i stvarno školuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene