Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvadili tri kilograma

Zalutali pingvin oporavlja se nakon vađenja pijeska iz želuca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi kraljevski pingvin, koji je prošlog tjedna spašen iz mora na obali Novog Zelanda nakon preplivanih tisuća kilometara, danas je počeo pokazivati znakove oporavka od kirurškog zahvata kojim mu je uklonjen pijesak iz želuca.

Pingvin, nazvan 'Happy Feet', postao je poznat nakon što je pronađen na plaži na Novome Zelandu, oko 4.000 kilometara od svoga doma na Antarktici. 'Happy feat' je tek drugi pingvin koji je viđen u toj zemlji. John Wyeth, voditelj gastroenteorološkog odjela bolnice u Wellingtonu, primio je pingvina na liječenje i podvrgao ga endoskopiji, pregledu nutrine želudca uz pomoć kamere.

'Nadam se da će s malo sreće želudac početi funkcionirati', izjavio je Wyeth nakon zahvata pod anestezijom, trećeg po redu u četiri dana. Pingvini uobičajeno jedu snijeg kako bi u organizmu zadržali potrebnu količinu vode, a veterinari vjeruju da je 'Happy Feet' zabunom jeo pijesak.

Iz njegova je želudca izvađeno oko tri kolograma pijeska, a određena količina pijeska je ostala u njemu. 'Happy Feet', koji je dobio ime po junaku popularnog filma, sad će dobiti mješavinu ribljeg ulja i laksativa kako bi pijesak izlučio pridodnim putem, a veterinari tvrde da je nakon prvih zahvata već počeo jačati.

Pročitajte i ovo Tropska ciklona, ilustracija Prodor iz Sahare Veljača ostavila nered za kraj: "Padat će prljava kiša" Slika nije dostupna Pomoći će mu da se vrati kući Izgubljeni pingvin Happy Feet se vraća na Antarktik

Spol će se utvrditi analizom DNK

'Jučer me udario perajom u trbuh', rekla je Lisa Argilla, veterinarka u zoološkom vrtu u Wellingtonu. 'Glasa se, i vrlo je neobično čuti uživo kraljevskog pingvina kako se glasa', dodala je u izjavi za novozelandsku televiziju. Analizom DNK utvrdit će se spol pingvina, a novozelandski državni ured za zaštitu prirode razmišlja kako ga vratiti u domovinu. Stručnjaci međutim smatraju da će proći mjeseci dok 'Happy Feet' ne ojača dovoljno za povratak.

Kraljevski pingvini najveća su vrsta pingvina i mogu doseći težinu do 30 kilograma. Posljednji i do sada jedini put kraljevski je pingvin viđen na Novome Zelandu 1967. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene