Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Zabranjeno testiranje na čimpanzama i orangutanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Došao je kraj testiranju na čimpanzama, gorilama i orangutanima.

Europa je zabranila testiranje na majmunima, a i pooštrena su pravila o broju životinja koje se mogu koristiti u znanstvenim istraživanjima. Zemlje članice imaju dvije godine da se prilagode novom zakonu, a moraju osigurati i da se, kad god je moguće, umjesto testiranja na životinjama koriste alternativne metode, prenosi World News Australia. Također, traži se i smanjenje razine boli koju životinje trpe pri testiranju.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijenos bolesti Zapanjujuće istraživanje razbilo mitove o prijenosu virusa, proučili su 12 milijuna uzoraka Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog"

John Dalli, europski povjerenik za zdravstvo, ovaj je zakon nazvao kompromisom. 'Sada imamo šansu dovesti Europsku uniju u prvi plan brigom za životinje i zaštitom znanosti,' rekao je. Janez Potočnik, povjerenik za okoliš, pozdravio je nova pravila unatoč primjedbama zelenih i rekao je da će se EU uskoro moći pohvaliti najvišim standardima u istraživanju na životinjama. No, zeleni smatraju da nova pravila ne idu dovoljno daleko.

'Životinje će se i dalje tretirati kao pokusni kunići i trpjet će bol,' rekla je Isballe Durant. S time se nisu složili ostali članovi parlamenta obrazloživši svoj stav da je testiranje životinja ključno za napredak u medicini. Zakon odobrava testiranje na primatima za lijekove koji pomažu kod, primjerice, Alzeheimerove bolesti, raka ili Parkinsonove bolesti i to samo ako postoje dokazi da testiranje ne bi imalo rezultata na nekoj drugoj životinjskoj vrsti. U Europskoj uniji se testiranja vrše na 12 milijuna životinja godišnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene