Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija uputila je prosvjed Kini zbog kineskog izvoza proteinskog koncentrata od genetski modificirane riže za korištenje u stočnoj hrani u Europskoj uniji iako je ta riža u Uniji zabranjena, objavila je britanska Agencija za prehrambene standarde (FSA).


Kako se navodi na internetskim stranicama agencije, genetski modificirana riža Bt63 otkrivena je u rižinom proteinskom koncentratu uvezenom iz Kine preko Nizozemske. GM materijal otkriven je tijekom ispitivanja na Cipru.

Vezani članci Namirnice, ilustracija Znate li uopće razliku? Europska unija mijenjat će oznake na hrani Čudovišna hrana Čudovišna hrana: Kombinirali hobotnicu s piletinom i stvorili monstruma iz horora

Pošiljke s GM rižom dobile su četiri tvrtke u Velikoj Britaniji, kao i tvrtke u Belgiji, Grčkoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Španjolskoj.

Britanske tvrtke iskoristile su ili prodale veći dio tih pošiljki prije nego je objavljeno upozorenje.

Europska komisija pooštrila je prošle godine propise koji se odnose na uvoz američke riže dugog zrna nakon što je otkrivena jedna GM sorta, zabranjena u Europi, u prehrambenom lancu u najmanje devet članica Unije, uključujući Britaniju.

Komisija je i prošle godine uputila prosvjed Kini nakon što je testiranjima, koje su provele ekološke organizacije, otkrivena GM riža u proizvodima prodavanima u trima članicama EU-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju