Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija Human Rights Watcha

Zabrana burke je povreda ljudskih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila 'povreda ljudskih prava'.

'Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu', rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau. 'Time bi se samo obilježilo i marginaliziralo žene koje ju nose. Sloboda ispovijedanja vjere i sloboda savjesti jesu temeljna prava', dodao je. 'Takva zabrana koja ograničava ispovijedanje muslimanske vjere poslala bi novi signal mnogim francuskim muslimankama da nisu dobrodošle u vlastitoj domovini', ističe se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dodatni troškovi 'zdravorazumski' Sarkozy letio 'Air Sarkom', svojim preuređenim zrakoplovom Slika nije dostupna Otkriveno previše detalja Rat knjiga o Carli Bruni prijeti Sarkozyjevoj karijeri?

U ponedjeljak je predsjednik Nicolas Sarkozy rekao pred francuskim parlamentarnim zastupnicima da burka nije 'dobrodošla na području Republike'. 'Problem burki nije vjerski problem, to je problem dostojanstva žene. To je simbol pokornosti, potlačenosti. Burka neće biti dobrodošla u našoj Francuskoj Republici', rekao je Sarkozy u obraćanju zastupnicima obaju domova francuskog parlamenta. Burka je najzatvorenija islamska ženska oprava, koja otkriva samo oči.

Zastupnici francuske nacionalne skupštine u utorak su osnovali povjerenstvo za razmatranje pitanja nošenja burki, izvijestili su francuski mediji. Cilj povjerenstva će biti razmatranje tog pitanja bez stigmatizacije bilo koga, rekao je čelnik parlamentarne većine Bernard Accoyer. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene