Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bivši pripadnici HVO-a, članovi udruge "Zaboravljeni branitelji", prosvjedovali su u ponedjeljak ispred Središnjice HDZ-a BiH u Mostaru jer im vlasti u Federaciji BiH nisu udovoljile zahtjevu o sazivanju posebne sjednice parlamenta na kojoj bi se razmatralo uvođenje posebnog braniteljskog dodatka.


"HDZ BiH nije ispoštovao svoje potpisane zaključke, a mi nikad nismo tražili neka nerealna obećanja, već samo da oni kao dio vlasti iniciraju sjednicu, a to mogu i trebaju", rekao je predsjednik udruženja zaboravljenih branitelja Federacije BiH Vlado Marušić.

Vezani članci Prosvjedi u Melbourneu zbog strogih epidemioloških mjera Imaju 163 nova slučaja, u karanteni čak 13 milijuna građana: Tisuće ljudi u Australiji prosvjeduje zbog novih mjera, više od 50 uhićenih Vezano dijete (Foto: Dnevnik.hr) Vezali djecu u derutnom Centru za djecu i mlade s mentalnim oštećenjima: Građani nakon prosvjeda najavili tužbe

Pri tome je pojasnio kako je na ranijem sastanku s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem usuglašeno održavanje tematske sjednice obaju domova Parlamenta Federacije BiH o uvođenju braniteljskog dodatka.

Marušić je dodao kako žele ukazati na HDZ-ovo nepoštivanje potpisanih zaključaka te najavio da će članovi ovoga udruženja održati prosvjede i ispred središnjica bošnjačkih stranaka SDA i SBB u Sarajevu ističući iste zahtjeve.

Prosvjednicima je potporu pružio i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić (HDZ BiH) ističući da su zahtjevi branitelja legitimni. Pojasnio je kako je prošlo više od godinu dana otkad je provedena javna rasprava o Zakonu o razvojačenim braniteljima koji je rađen po uzoru Republiku Hrvatsku.

"Nakon obavljenje javne rasprave taj zakon nije ugledao svjetlo dana, a kroz njega smo trebali zaštititi one razvojačene branitelje koji nisu ostvarili svoja prava", pojasnio je ministar Begić. Nakon polusatnog prosvjeda pripadnici udruge zaboravljenih branitelja razišli su se ispred središnjice HDZ-a BiH. (Hina)