Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doba straha i diktature

Proglašeni mrtvima: 'Djeca tišine' zahtijevaju istinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sumnja se da je za vrijeme diktature generala Augusta Pinocheta u 70-tim i 80-tim godinama prošlog stoljeća iz bolnica u Čileu 'nestalo' tisuće novorođenčadi.

Cecilia Rojas iz Santiaga u Čileu niti nakon četiri desetljeća ne zna što se dogodilo s njezinim novorođenim sinom. Rođen je dva mjeseca prije termina, no bio je dobro i bio je živ kada su joj ga liječnici stavili na prsa. Idućeg dana kazali su joj da je umro. Nikada joj nisu dozvolili da vidi njegovo tijelo, a nije dobila niti potvrdu o smrti.

No, čini se da je to samo jedan od stotine pa i tisuće takvih slučajeva u Čileu. Naime, sumnja se da je za vrijeme diktature generala Augusta Pinocheta u 70-tim i 80-tim godinama prošlog stoljeća iz bolnica 'nestalo' tisuće novorođenčadi. Mnogi roditelji još uvijek nisu odustali od potrage za svojom djecom. Posebno se to događalo u višim slojevima čileanskog društva, kada bi neudana žena ostala trudna, dijete joj je oduzimano jer se tako štitila obiteljska reputacija i čast, piše CNN.

Nestala djeca prozvana su 'Djeca tišine'.

Tako je bilo i sa Ceciliom Rojas koja se kasnije ipak udala za djetetovog oca s kojim je imala još četvero djece. No, uvijek se pitala gdje je dijete koje je prvo rodila.
'Živjeli smo u vremenu kada smo se bojali išta pitati. Odrasla sam u strahu. Nikad više nisam postavila ikakvo pitanje o mojoj bebi', kazala je Cecilia Rojas. Bila je to 1975. i doba Pinochetove vojne diktature.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore


ČIle: U eksploziji u metrou 14 ozlijeđenih

Constanza del Río, 41-godišnja grafička dizajnerica, je 'dijete tišine'. Danas se pita tko su njezini pravi roditelji. Već kao mala vidjela je jasne fizičke razlike s braćom i sestrama. Većina rodbine znala je da je usvojena, no nitko joj nije rekao. Za 39. rođendan roditelji su je pitali što želi za rođendan a ona im je kazala: 'Istinu o svojoj prošlosti'. Potvrdili su joj da je usvojena, a ona svoje biološke roditelje pokušava naći već dvije godine.

Istraga čileanske vlasti o ilegalnim posvajanjima dovela je do katoličkog svećenika Gerarda Joannona. Navodno je uzimao djecu od njihovih bioloških majki, prevarom ili prisilom, tijekom dva desetljeća, a davao ih je na usvajanje bogatim obiteljima. Majke su bile mlade i neudane, iz boljih obitelji.

Novinar Gustavo Villarrubia koji je otkrio priču o 'djeci tišine' došao je do zaključka kako su svećenici, liječnici, medicinske sestre radili u dobro uhodanoj shemi punih 20 godina.
'Bila je to uobičajena praksa. Biološkim majkama govorili bi da su im djeca umrla. Sve je bilo dobro uhodano, na svim razinama, kako se prava istina ne bi saznala', kaže Villarrubia.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene