Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN zahtjeva spašavanje svijeta

Za socijalne probleme okrivljuje 'razvijenija društva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća skupština UN-a počela je dvodnevnu konferenciju o religiji i miru, a predsjednik skupštine još je jednom napao bogate zemlje zato što su svijet odvele u 'moralni stečaj'.

Kraljevi, predsjednici i izaslanstva 70 država nazočili su raspravi o tome kako iskoristiti religijske i kulturalne vrijednosti za prevladavanje nerazumijevanja, uglavnom između istoka i zapada, i kako bi se pomoglo riješiti političke i oružane sukobe.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Predsjednik skupštine Miguel d'Escoto Brockmann, bivši katolički svećenik i ministar vanjskih poslova tijekom sandinističke vlasti u Nikaragvi osamdesetih godina prošlog stoljeća, nije okolišao u osudi bogatih zemalja za današnje gospodarske i društvene teškoće.

'Ovo je vrijeme brojnih bankrota, no najgori je moralni bankrot samoprozvanih 'naprednijih društava' čovječanstva koji se proširio po cijelom svijetu', rekao je.

'Ne treba spašavati samo Wall Street', rekao je, 'Mi moramo spašavati cijelo čovječanstvo od njegove društvene neosjetljivosti'.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon uporabio je suptilnije izraze pri opisivanju aktualnih teškoća, rekavši da su se u fenomenu globalizacije ukazali rasjedi. Etnički i vjerski sukobi jačaju, rekao je Ban. 

'Ekstremističke ideologija su u usponu a društva se sve više polariziraju. Ponekad se čini da niti jedna od strašnih lekcija iz povijesti nije naučena', rekao je upozorivši na antisemitizam i strahove od islama.

Naziv dvodnevne konferencije je 'promocija međuvjerskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanje i suradnja za mir" no UN je skloniji uporabi kraćeg naziva 'Kultura mira'.

Predsjednik SAD-a George W. Bush skupu će nazočiti u četvrtak. Vatikan je na raspravu poslao kardinala Jean-Louis Taurana, čelnika savjeta za međureligijski dijalog, no popisu nazočnih izostali su važni predstavnici budizma i hinduizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene