Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzervativni TV propovjednik

'Za potres na Haitiju kriv je 'pakt s vragom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativni američki TV propovjednik, evangelik Pat Robertson, je za katastrofalni potres na Haitiju okrivio 'pakt s vragom', koji su Haićani prema legendi sklopili kako bi porazili francuske kolonizatore u 18. stoljeću.

Nakon što su znanstvenici objasnili da je potres izazvao tektonski rasjed na kojem leži Haiti, pastor Robertson ponudio je i crkveno tumačenje uzroka.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

'Nešto se davno dogodilo na Haitiju, i ljudi možda ne žele govoriti o tome', rekao je Robertson u svojoj emisiji na TV postaji Christian Broadcasting Network. 'Oni su bili pod francuskom čizmom... okupili su se i sklopili pakt s vragom. Rekli su 'služit ćemo ti, ako nas oslobodiš Francuza''.

'Istinita priča. A vrag je rekao 'OK, dogovoreno'. Sve od tada oni su prokleti i događa im se jedna stvar za drugom', rekao je Robertson. Njegovi komentari izazvali su pravu buru u američkim medijima i na internetu pa je nekoliko sati poslije uredništvo Robertsonove TV emisije '700 Club', izdalo priopćenje u kojem objašnjava njegove izjave.

U priopćenju se navodi da se komentari temelje na 'pobuni robova iz 1791., o kojoj su se vodile velike rasprave, u kojoj su robovi navodno sklopili slavni pakt s vragom u zamjenu za pobjedu nad Francuzima'.

Povijest je u kombinaciji s užasnim stanjem zemlje, vodila brojne teologe i crkvene figure tijekom stoljeća da vjeruju kako je zemlja prokleta, dodaje se u priopćenju. Također je istaknuto suosjećanje pastora s narodom Haitija i njegovi pozivi na molitvu. Haićanski ustanak smatra se jednom od rijetkih uspješnih pobuna robova u povijesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene