Andrija Jarak o migrantskoj krizi u Srbiji (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak o migrantskoj krizi u Srbiji (Foto: Dnevnik.hr)

Migranti koji su pješice iz Beograda krenuli prema granici s Mađarskom odustali su od puta. Većina ih se još u utorak vratila u glavni grad Srbije, a njih 50-ak koji su prenoćili u Inđiji autobusima su prevezeni u prihvatni centar.


Iz Srbije se za Dnevnik Nove TV javio reporter Andrija Jarak.

"Srbijanski predsjednik je rekao da i Srbija može poslati vojsku na južne granice, a to se čini i logično. Iako, na jugu Srbije već postoje patrole žandarmerije i vojske. Međutim, svaki dan u Srbiju uđe 300 ilegalnih imigranata i zbog toga je to sve veći sigurnosni problem. Pravnu proceduru treba ispoštovati do kraja.

Srbijanska vlada odlučuje o tome hoće li postaviti dolje vojsku ili ne, hoće li stavljati neke zaštitne ograde što za sada odbijaju. 7,5 tisuća ih se u ovom trenutku nalazi u Srbiji. Imaju dva obroka dnevno. To je 15.000 obroka dnevno, što su ogromni troškovi i još veći sigurnosni problem.

U parku tik uz željeznički kolodvor, samom centru, srcu grada nekoliko je stotina migranata koji danima i mjesecima ovdje stoje. To je u svakom slučaju veliki problem jer oni spavaju na montažnim parkiralištima, klupama u parkovima, pa i na prometnicama. Vlada za to nema rješenje.

Potencijalno bi za Hrvatsku mogao biti problem što su se oni uvjerili da definitivno kroz mađarsku granicu ne mogu proći i svi bi mogli biti polako preusmjeravani prema prihvatilištu u Šidu koji je ionako već prepun. To bi realno mogao biti problem za nas. Za očekivati je da bi mogli za koji dan pokušati krenuti preko Hrvatske", izvijestio je Andrija Jarak u Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr