Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi "ispitivanje" pred Odborom

Za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prijavilo se 37 kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 37 kandidata prijavilo se na javni poziv za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje se u petak u saborskom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove koje je u kolovozu raspisalo poziv.

Stručne službe Odbora obradit će pristigle kandidature i poslati ih članovima Odbora, nakon čega slijedi dogovor o utvrđivanju zajedničke liste kandidata koji udovoljavaju uvjetima i njena objava na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora. Kad se to dogodi, teče rok od 15 dana u kojemu Odbor treba 'ispitati' kandidate.

Pročitajte i ovo Eric Dupond-Moretti - 1 Optužbe za sukob interesa FOTO/VIDEO Počelo suđenje bez presedana: Ministar pravosuđa pred sudom jer je maltretirao suce s kojima se sukobljavao dok je bio odvjetnik, a to je tek dio šire priče Slika nije dostupna Sukob interesa Josipa Rimac kažnjena s 4000 kuna jer nije na vrijeme predala imovinsku karticu

Tko se sve prijavio, te jesu li među kandidatima i članovi aktualnog Povjerenstva kojemu mandat istječe u veljači iduće godine, iz Odbora nisu naveli.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje ima predsjednika i četiri člana čiji mandati traju pet godina i mogu biti birani najviše dva puta.

Formalni uvjeti za izbor u to tijelo su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, visoka stručna sprema, s tim da predsjednik Povjerenstva mora biti pravnik s položenim pravosudnim ispitom, najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknuti rezultati rada, neosuđivanost za kaznena djela. Uvjet je i da članovi Povjerenstva nisu u političkoj stranci pet godina do dana kandidiranja.

Predsjednika i članove Povjerenstva bira Hrvatski sabor tajnim glasovanjem većinom glasova svih zastupnika na temelju lista kandidata koje mu dostavi Odbor za izbor. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene