Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravna bitka se nastavlja

Yasushi Akashi: 'Još je nejasno tko je gađao Markale'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji specijalni veleposlanik UN-a za Jugoslaviju Yasushi Akashi izjavio je da je zločin na Markalama u Sarajevu 1995. godine i dalje 'nejasan slučaj' jer je granata od koje su stradali građani mogla doći s obje zaraćene strane.

Za gađanje tržnice Markale u starom dijelu Sarajeva, okrivljena je Vojska Republike Srpske, pod čijom je opsadom bio grad tokom rata u Bosni. U bombardiranju 5. veljače 1994., od jedne je granate poginulo 68 ljudi, a 144 ih je ranjeno.

Pročitajte i ovo Prosvjed Izraelaca ispred zgrade UNRWA-e u Jeruzalemu Nakon niza prosvjeda U Jeruzalemu zapaljena zgrada UN-ove agencije: "Životi osoblja UN-a došli su u ozbiljnu opasnost" Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju"

'Formirao sam Odbor s pet članova, velikih stručnjaka koji su dolazili iz pet zemalja. Zaključak koji mi je Odbor predao na osnovu prikupljenih podataka kaže da je granata mogla doći i od strane bosanskih Srba, ali i od strane koju je kontrolirala bosanska vlada. Dakle, stvar je i dalje nejasna', rekao je Akashi.

Akashi je prisustvovao skupu 'Novi Balkan i proširenje EU' koji je priredio Europski centar za mir i razvoj. (ECPD). Japanski diplomat kratko je govorio i o zločinu u Srebrenici, ocjenivši ga kao tragični događaj. 'Što se tiče Srebrenice, duboko žalim što UN nije imo kapacitet da spriječi tu tragediju', rekao je.

Prema njegovim riječima, 16 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, građani BiH moraju još mnogo raditi za stvarni mir i izgradnju međusobnog povjerenja.
'Daytonski sporazum bio je privremeno sredstvo kojim bi se ponovo uspostavio mir - jer mi nismo uspjeli postići istinski mir,' rekao je Akashi, višegodišnji podtajnik UN-a.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene