Obavijesti Video Pretražite Navigacija

WTO: Propao dogovor o bananama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor kojim bi se riješio povijesni spor oko trgovine bananama između latinoameričkih izvoznika i Europske unije propao je jer su u utorak propali širi trgovinski pregovori, objavili su europski trgovinski dužnosnici.

Ekvador, vodeći svjetski izvoznik banana, bijesno je reagirao i zatražio da se EU drži dogovora da će smanjiti uvozne namete na banane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čest slučaj Objašnjeno zbog čega se droga najčešće krijumčari s bananama: Ovaj vikend opet zapljena kokaina u paketima ovog voća Kokain isporučen supermarketima - 1 U KUTIJAMA S BANANAMA FOTO/VIDEO Ovo se zove kardinalna greška: Dileri 83 milijuna dolara vrijedan kokain isporučili - supermarketima

Devetodnevni pregovori u tzv. krugu pregovora iz Dohe propali su u utorak i zasad se ne zna kad bi se mogli nastaviti, ako se uopće nastave.

Europski dužnosnici kažu da je neuspjeh tih pregovora upropastio i dogovor postignut u nedjelju, o promjeni europskoga režima za uvoz banana koji daje povlašteni tretman afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama (APC), a šteti latinoameričkim proizvođačima poput Ekvadora i Kostarike.

"To je oduvijek bilo vezano na Dohu", rekao je Peter Power, glasnogovornik EU-ova trgovinskog povjerenika Petera Mandelsona. "To nije bio samostalan sporazum i trebao je biti dio paketa iz Dohe, zato sada nema ni dogovora o bananama".

No zamjenik ekvadorskoga ministra trgovine Eduardo Egas tvrdi da EU-ovo obećanje smanjenja nameta na banane iz zemalja Latinske Amerike nije bilo uvjetovano uspjehom širih trgovinskih pregovora i zaprijetio je ekvadorskom tužbom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene