Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Williamson: Sve informacije govore da su Karadžić i Mladić u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informacije kojima raspolaže američka vlada potvrđuju da se dvojica najtraženijih optuženika za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze na teritoriju Srbije, pa tako i da njihovo uhićenje i privođenje u Den Haag ovisi ponajprije o spremnosti srbijanskih vlasti na suradnju s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Clint Williamson.

"Sve informacije koje smo u nedavnoj prošlosti dobili upućuju na to da je Ratko Mladić na teritoriju Srbije, a postoje i čvrste indicije da je i Radovan Karadžić na teritoriju Srbije", kazao je Williamson u intervjuu koji je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

On je dodao kako je posve jasno da odgovornost za uhićenje ove dvojice leži na vlastima koje kontroliraju taj teritorij.

Podsjećajući kako su predstavnici nove vlade Srbije neposredno nakon njezina formiranja nastavak suradnje s ICTY-jem naznačili kao jedan od prioriteta, američki diplomat je izjavio kako mu je i srbijanski predsjednik Boris Tadić osobno kazao kako želi da se ta suradnja privede kraju.

"Nažalost, previše je vremena proteklo, a to naročito vrijedi za prethodnu vladu Srbije za koju smo mislili da je propustila puno dobrih prilika da djeluje na ovom pitanju", kazao je Williamson.

Upozorio je da će problem ratnih zločinaca koji su još na slobodi, ne riješi li se uskoro, biti samo izvor nestabilnosti u regiji.

Williamson je još jednom odlučno opovrgnuo postojanje bilo kakvog sporazuma između Karadžića i dužnosnika bivše američke administracije Richarda Holbrookea koji bi bio razlogom da bivši vođa bosanskih Srba nije uhićen tijekom proteklih trinaest godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene