Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Internet stranica Wikileaks je počela objavljivati najavljenih 391,832 povjerljiva vojna dokumenta povezana s američkim operacijama u Iraku, objavio je američki javni radio.


Američki mediji izvješćuju da dokumenti nude nove pojedinosti o ubijanju iračkih civila te o zlostavljanju zarobljenih iračkih pobunjenika. Do sada je web stranica koju uređuje Julian Assange dokumente dala na uvid samo određenim medijima - među njima američkom dnevniku The New York Times, britanskom dnevniku The Guardian, njemačkom tjedniku Der Spiegel te arapskoj TV-mreži Al Jazeera.

Vezani članci Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa Državni arhiv - 2 Vrijedne tajne državnog arhiva diraju se samo u rukavicama: Osjetljivi dokumenti otkrivaju podatke o jednoj od najsmrtonosnijih pandemija koja je zadesila svijet

>> Wikileaks blizu velike objave američkih tajnih ratnih dokumenata

Mnogi od dokumenata su ono što se vojno naziva izvješćem o 'značajnim aktivnostima', odnosno sirova obavještajna izvješća koja su pripremili američki vojnici na terenu. U radijskom izvješću se navodi da je The New York Times objavio izvješća o pogibiji civila, postupanju sa zatvorenicima i sudjelovanju Irana u iračkom sukobu.

Bez imenovanog izvora

Al Jazeera je usredotočena na otkrića o mučenju, posebno na mogućnost da su američke snage dopustile iračkim snagama mučenje zarobljenika. Guardian slijedi ista izvješća, uz dodatno izvješće o smrti oko 15.000 civila. Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell izjavio je da dokumenti koje objavljuje Wikileaks iznose tajne informacije koje bi američke vojnike u budućnosti mogle učiniti još ranjivijima na napade.

'Wikileaks nikada nije imenovao izvor koji mu je predao tajne dokumente. Ali obavještajni analitičar američke vojske Bradley Manning uhićen je zbog navodnog curenja tajnih podataka', rekao je Morrell. U srpnju ove godine Wikileaks je objavio 77,000 povjerljivih vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu za koje je utvrđeno da su dobiveni od Manninga. (Hina)