Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deklarirani homoseksualac, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, rekao je za časopis Bunte od četvrtka kako odbija svog životnog partnera voditi na službena putovanja u države koje zakonski kažnjavaju homoseksualnost.


'Želimo promicati snošljivost u svijetu. Ne želimo nepromišljenim potezima izazvati suprotan učinak', rekao je predsjednik njemačkih liberala (FDP) u intervjuu za Bunte. U sedam država, a to su Iran, Jemen, Mauritanija, Somalija, Nigerija, Sudan i Saudijska Arabija, homoseksualci mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu. Westerwelle je rekao da mu ne zadaje poteškoća to što je obznanio svoju homoseksualnu orijentaciju.

Vezani članci Pride zastave na Trgu kralja Tomislava Nakon brutalnog napada oglasili se iz Zagreb Pridea: "Desničarsko nasilje ne trpi samo LGBTIQ zajednica, već i srpska, afrička i romska zajednica" Ilustracija (Foto: Getty Images) Izmijenili ustav kako bi onemogućili posvajanje istospolnim parovima: "Mračan dan za ljudska prava"

Kada je u siječnju putovao u Tursku i u nekoliko država Perzijskog zaljeva, među kojima je i Saudijska Arabija, Westerwelle nije poveo svog dugogodišnjeg životnog suputnika Michaela Mronza, koji ga je zauzvrat pratio u Japan, Kinu i Latinsku Ameriku.

Upravo u povodu turneje po muslimanskim zemljama aktivisti za ljudska prava pozivali su ga da progovori o progonu homoseksualaca u vahabitskoj monarhiji, gdje je na snazi islamski zakon (šarija) prema kojem se homoseksualnost kažnjava smrću. Odvjetnik po struci, Westerwelle je prvi šef diplomacije u Europi koji je deklarirao svoju homoseksualnost. On i njegov partner nose zlatni prsten na lijevoj ruci iako nisu sklopili civilni brak, što je u Njemačkoj moguće. (Hina)