Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države pozvale su u ponedjeljak Kolumbiju i Ekvador da nađu diplomatsko rješenje za krizu izazvanu prekograničnom operacijom kolumbijskih snaga sigurnosti protiv pobunjenika FARC-a.


Američki State Department izrazio je "punu podršku naporima" kolumbijske vlade i predsjednika Alvara Uribea na suzbijanju prijetnje pobunjenika FARC-a, koji Washington tretira kao terorističku organizaciju.

Vezani članci Slika nije dostupna Zavezali im ruke, okružili ih i bičevali! Slika nije dostupna Kolumbijska pobunjenička skupina prestaje s otmicama

U operaciji je ubijen Raul Reyes, navodni dozapovjednik FARC-a i 16 njegovih suboraca, što je izazvalo prosvjed i pokretanje ekvadorskih postrojbi prema granici s Kolumbijom, te još oštrije prosvjede i prijetnje drugog kolumbijskog susjeda, Venezuele, odnosno njezina predsjednika Huga Chaveza.

"S našeg gledišta to je pitanje između Kolumbije i Ekvadora. Nisam siguran kakve to veze ima s Venezuelom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey na konferenciji za novinare.

"Način da se riješe nesuglasice oko te konkretne vojne akcije jest kroz dijalog tih dviju zemalja, što je u interesu svih i na što ohrabrujemo vladu Kolumbije i Ekvadora", naglasio je Casey.

Kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog upada kolumbijskih snaga preko granice opravdavajući se interesima borbe protiv terorizma. Istodobno je kolumbijski tisak izvijestio o vezama ekvadorskog predsjednika Rafaela Corrae s FARC-om.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez oštro je osudio likvidaciju Reyesa, nazivajući ga "dobrim revolucionarom", prijeteći Kolumbiji vojskom, tenkovima i zrakoplovima Suhoj, nedavno kupljenim od Rusije.

Meksiko, Brazil, Argentina i Španjolska ponudile su svoj posredovanje u sporu.

Bogota optužuje Chaveza da je financirao FARC

Kolumbijske vlasti jučer su optužile venezuelskog predsjednika Huga Chaveza da je financirao pobunjenike iz FARC-a, na temelju informacija dobivenih nakon upada kolumbijske vojske u bazu gerilaca u Ekvadoru.

Ravnatelj kolumbijske policije general Oscar Naranjo, izjavio je da je Venezuela "s 300 milijuna dolara" financirala Kolumbijske naoružane revolucionarne snage (FARC).

"Došli smo u posjed informacije koja kompromitira venezuelsku vladu", dodao je Naranjo na tiskovnoj konferenciji u Bogoti.

Do informacije se došlo na temelju podataka iz osobnog računala vođe te marksističke gerile Raula Reyesa, ubijenog u napadu koji je uzrok diplomatske krize između Kolumbije i njezinih susjeda, Venezuele i Ekvadora.

U međuvremenu su agencije objavile da je operacija kolumbijske vojske u Ekvadoru pokrenuta nakon informacije američkih obavještajaca, pozivajući se na visokog dužnosnika kolumbijskog ministarstva obrane.

"Sjedinjene Države osigurale su kolumbijskoj obavještajnoj službi podatke o satelitskom telefonu" Reyesa pomoću kojih ga je locirala, rekao je izvor koji nije htio otkriti identitet.

Naranjo je priznao da su kolumbijske službe zaključile "čvrst savez s američkim saveznim agencijama". "To nije tajna", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Naranjo je ipak napomenuo da je upad kolumbijske vojske na ekvadorski teritorij uperen protiv FARC-a bio "samostalna operacija".