Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države su u petak pojačale sankcije Sjevernoj Koreji, koje su protumačene kao odgovor na informatički napad na Sony Pictures, ali je jedan dužnosnik u Washingtonu rekao da sankcije nisu povezane s tim slučajem.


Nove su mjere odgovor na brojne provokacije Pjongjanga i posebice na nedavni informatički napad na Sony Pictures i prijetnje kino dvoranama i gledateljima, navodi američko ministarstvo financija u priopćenju, a prenosi AFP.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama: 'Dogodit će se onda i ondje gdje mi to izaberemo!' Slika nije dostupna Obama: SAD će 'odgovoriti' na informatički napad Sjeverne Koreje

Bijela kuća u priopćenju je upozorila da je riječ o prvom dijelu američkog odgovora.

Reuters međutim prenosi mišljenja viših dužnosnika američke administracije da najnovije sankcije nisu izravno povezane s napadom na Sona.

Nakon informatičkog napada Sony Pictures je odustao iz premijere filma "Intervju" o CIA-inom pokušaju ubojstva sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una. Film je kasnije ušao u distribuciju na internetu i prikazuje se u manjim lancima kino dvorana u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države, koje optužuju Pjongjang za taj napad, dodale su na svoj popis deset čelnika režima, sjevernokorejsku obavještajnu agenciju i dvije tvrtke povezane s vojnim sektorom komunističke diktature, navodi ministarstvo.

Te sankcije, donešene na temelju dekreta predsjednika Baracka Obame odražavaju stajalište Sjedinjenih Država da Sjevernu Koreju smatraju odgovornom za destruktivne i destabilizirajuće akcije, rekao je američki ministar financija Jacob Lew u priopćenju i dodao da će oni upotrijebiti široku lepezu akcija za obrane američkih poduzeća i građana i za obranu od napada na njihove vrijednosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook