Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAGIRALA AMERIKA

Washington osudio Putinov posjet Abhaziji: "Povucite svoje snage na predratne položaje!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države ocijenile su neprikladnim posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Abhaziji, teritoriju koji se odcijepio od Gruzije i čiju je neovisnost priznala Rusija nakon kratkog rata 2008.

"Sjedinjene Države traže od Rusije da povuče svoje snage na predratne položaje i odustane od priznavanja neovisnosti gruzijskih regija Abhazije i Južne Osetije", kazao je State Department u priopćenju.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Rusija drži tisuće vojnika u te dvije regije, što Tbilisi smatra okupacijom.

Tijekom posjeta u utorak Putin je rekao da Rusija nastavlja čvrsto jamčiti sigurnost i neovisnost Abhazije, dodajući da je sigurno da će to biti slučaj i u budućnosti.

Tbilisi je odmah u utorak osudio taj posjet, koji u njegovim očima predstavlja "nastavak ruske politike usmjerene protiv Gruzije".

Rusija "mora prestati s provokacijama i mora poštovati teritorijalni integritet suverene Gruzije", navodi se u priopćenju gruzijskog ministarstva vanjskih poslova.

Putin je posjetio odcijepljenu gruzijsku regiju Abhaziju na devetu godišnjicu Rusko-gruzijskog rata.

"SAD smatra posjet predsjednika Putina Abhaziji, gruzijskom teritoriju koji je okupirala Moskva, neprikladnim i u suprotnosti s principima koji vladaju u međunarodnim razgovorima u Ženevi u kojima sudjeluje i Rusija", dodaje State Department.

Gruzija i Rusija vodile su kratki rat u kolovozu 2008. oko gruzijskih odcjepljenih regija Abhazije i Južne Osetije. Taj rat Gruzija je izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su neovisnost.

Putin je zadnjih nekoliko godina pojačao vojnu, gospodarsku i političku potporu tim regijama.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene