Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor američkog Centra za antiterorističku borbu (NCTC) Matthew Oslen je napad izveden 11. rujna na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju nazvao 'terorističkim'.


U proteklih tjedan dana američki dužnosnici davali su proturječne izjave o tom oružanom napadu u kojem su ubijeni veleposlanik Chris Stevens i tri američka agenta. Matthew Oslen je izjavio da su Amerikaci 'ubijeni u terorističkom napadu na konzulat'.

Američka državna tajnica Hillary Clinton će iza zatvorenih vrata o istrazi napada brifirati zastupnike u Kongresu, a Oslen je uoči toga sastanka oprezno spomenuo moguće veze s al-Qaedom. 'Imamo pokazatelje prema kojima bi osobe upletene u napad mogle biti povezane s al-Qaedom  ili al-Qaedom islamskog Magreba', rekao je.

>> 'Napad u Bengaziju osveta je za smrt čelnika Al-Kaide'

Prema TV mreži Fox News koja se poziva na obavještajne službe, jedan bivši zatvorenik Guantanama prebačen u Libiju 2007. i zatim oslobođen, upleten je u taj napad. Prije dva dana je State Department odbio govoriti o terorističkom napadu i naveo da čeka rezultate potpune istrage FBI-a.

Ali američka veleposlanica u UN-u Susan Rice u nedjelju je izjavila kako taj napad nije nužno koordiniran i pripremljen već je proizišao iz spontanog prosvjednog skupa ispred konzulata protiv filma 'Nevinost muslimana'. Bijela kuća je navela da nema informacija o planiranom napadu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Policija u Engleskoj, ilustracija U trgovačkom centru u Engleskoj pred očima djece napadnuti policajci: ''Imao je oštricu i počeo mahati po vratu, glavi, leđima i rukama'' Policija, ilustracija - 2 Troje mladih kralo u riječkom trgovačkom centru pa ozlijedili zaštitara koji ih je pokušao zaustaviti