Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na prijetnje

SAD i Japan učvršćuju veze: "Provodimo važne mjere radi modernizacije..."

Lloyd Austin i Fumio Kishida
Lloyd Austin i Fumio Kishida Foto: Afp
Sjedinjene Države i Japan rade na modernizaciji vojnog saveza pred prijetnjama iz Kine, Sjeverne Koreje i Rusije, rekao je u četvrtak u Tokiju američki ministar obrane Lloyd Austin.

Visoki američki dužnosnik Lloyd Austin boravi u posjetu Tokiju gdje će održati kratke bilateralne razgovore prije nego se uputi na sigurnosni summit u Singapuru.

Austin je uoči susreta s japanskim kolegom Yasukazuom Hamadom podsjetio da su njihove dvije zemlje pred "zajedničkim izazovima zbog nasilničkog ponašanja" Kine, "opasnih provokacija Sjeverne Koreje i okrutnog ruskog rata u Ukrajini".

"No ujedinjuju nas zajednički interesi i zajedničke vrijednosti. Provodimo važne mjere radi modernizacije našeg saveza i uspješnijeg odvraćanja", dodao je.

Austin je spomenuo trilateralnu suradnju s Australijom i s Južnom Korejom te povećanje "dinamike, djelokruga i razmjera" vojnih vježbi.

Američke i japanske snage su sve "polivalentnije, snažnije i pokretnije", dodao je, pohvalivši odluku Japana da se osposobi za protunapad i poboljša razmjenu informacija s Washingtonom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neuspješno lansiranje satelita Oglašene sirene za uzbunu, građanima poručeno da se evakuiraju: Vlasti ubrzo poručile da je riječ o pogrešci

Austin je doputovao u Japan u srijedu, nekoliko sati pošto je Sjeverna Koreja pokušala, neuspješno, lansirati špijunski satelit koristeći se tehnologijom koju zabranjuju UN-ove rezolucije.

Krajem 2022. Japan, koji ima miroljubiv Ustav, obznanio je veliku promjenu svoje doktrine nacionalne sigurnosti, najavivši da će do 2027. povećati izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a, ocijenivši Kinu "neviđenim strateškim izazovom" svojoj sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene