Erupcija vulkana Cumbre Vieja na španjolskom otoku La Palmi i dalje traje, a u subotu ujutro rijeke lave uništile su nekoliko građevina koje su im se našle na putu.

Galerija Nastavlja erumpirati vulkan na La Palmi - 1 Nastavlja erumpirati vulkan na La Palmi - 2 Nastavlja erumpirati vulkan na La Palmi - 3 +0 Nastavlja erumpirati vulkan na La Palmi - 4

Magma je uništila barem četiri kuće u selu Callejon de la Gata.

Vezani članci Vulkan na La Palmi još opasniji VIDEO Vulkan na turističkom otoku postao još opasniji: Rijeka lave široka čak tri kilometra Erupcija vulkana na La Palmi - 4 Misteriozni nestanak na vulkanskom otoku. Ostala je samo zagonetna poruka: "Budi jaka, La Palma. Psi su dobro. A-tim"

Vulkan Cumbre Vieja počeo je erumpirati 19. rujna te je uništio više od 800 objekata i prisilio na evakuaciju oko 6000 ljudi iz njihovih domova na otoku. La Palma, s populacijom od oko 83.000 stanovnika, jedan je od Kanarskih otoka u Atlantiku.

Rano u subotu, blizu erupcije viđene su munje. Studija objavljena 2016. godine u časopisu Geophysical Research Letters otkrila je da može doći do munja tijekom vulkanskih erupcija zbog sudara čestica pepela i električnog naboja.

Lava iz vulkana zahvatila je 150 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojeg se većina koristi za uzgoj banana koji je jedan od glavnih usjeva na otoku.

Aerodrom na La Palmi zatvoren je od četvrtka zbog pepela, rekla je španjolska aviokompanija Aena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju