Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukčević: Pretpostavljamo da je Mladić u Srbiji, a Karadžić u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pretpostavlja se da je Ratko Mladić u Srbiji, Radovan Karadžić u regiji a sa Goranom Hadžićem i Stojanom Župljaninom se pregovaralo o njihovoj predaji, izjavio je tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević za beogradski dnevnik "Blic".

Tijekom prošlog posjeta glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Beogradu nadležni su dali obećanje da će Hadžić i Župljanin biti uskoro izručeni smatrajući da su "dovoljno blizu i da će se dragovoljno predati", izjavio je Vukčević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vukčević: Ne taktiziramo s Mladićevim i Karadžićevim uhićenjem Slika nije dostupna Haag: Del Ponte razgovarala s obavještajcima iz regije

"Pregovarali smo (s njima) preko posrednika, nismo ih locirali, da jesmo, bili bi uhićeni. Posredniku smo predali poruku da se predaju i da će imati punu državnu zaštitu u Haagu i da će im obitelji biti osigurane", rekao je Vukčević.

Carli del Ponte, s kojom se sastao u ponedjeljak u Beogradu, Vukčević je kazao da vlasti pretpostavljaju da je Mladić u Srbiji, Karadžić u regiji, na Kosovu, u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori i da su Župljanin i Hadžić vjerojatno u Srbiji ili regiji. 

"Ali mi u ovom trenutku ne znamo gdje su. Da znamo, bili bi
uhićeni", naglasio je Vukčević, dodajući da 10. prosinca očekuje "uravnoteženo" izvješće glavne haške tužiteljice pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali da potpuno pozitivne ocjene neće biti bez haških bjegunaca u Den Haagu.
"To znači da nam Mladić, Karadžić, Župljanin i Hadžić stoje na putu ka Europi", kaže tužitelj Vukčević, dodajući da nakon takve njene ocjene ostaju dvije mogućnosti, nastavak pritisaka na Srbiju ili da "Europska unija pruži ruku i ekspresno uvuče Srbiju u sve europske integrativne tokove u slučaju da se Srbiji vjeruje da čini sve da uhiti Mladića i ostale bjegunce". Vukčević je također rekao da EU već sad ima iskustva u tome da "metoda pritiska stimulira upravo antizapadne i antieuropske snage u Srbiji".

Tužitelj Vukčević je kazao i da su nadležni istraživali mogućnost postojanja ugovora Karadžić-Holbrook, kojim se navodno Karadžiću nudilo izuzeće od sudskog gonjenja za ratne zločine u zamjenu za njegovo povlačenje iz političkog života, te da je ostalo da se sasluša joj jedan svjedok, nakon čega će se moći reći je li tog sporazuma bilo ili ne.

"Postojanje ugovora osiguralo bi lakši položaj Srbije, ali
naglašavam, nikakav dogovor ne spašava Karadžića, ako u potrazi naiđemo na Karadžića, mi ćemo ga uhititi i izručiti!", zaključio je Vukčević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene