Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se javio sudu

Vučureviću u Srbiji određen pritvor u odsutnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću nakon što je tijekom vikenda iz Srbije prebjegao u Trebinje, određen pritvor zbog nepoštivanja obaveze da se sudu u Beogradu javlja dva puta na tjedan.

Glasnogovornica višeg suda u Beogradu u izjavi koju prenose beogradski mediji navela je kako je istražni sudac Vučureviću odredio pritvor zbog neispunjavanja svoje obaveze da se ponedjeljkom i četvrtkom javlja sudu. Po njezinim riječima, sudac je od službe za otkrivanje ratnih zločina u srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova zatražio i provjeru informacije da je Vučurević napustio Srbiju.

Iz beogradskog višeg suda u nedjelju je, nakon Vučurevićeva bijega u Trebinje, objavljeno kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović novinarima nije željela komentirati Vučurevićev slučaj, objasnivši kako je ona ta koja, nakon odluke suda, donosi konačnu odluku o izručenju.

Ministrica je izrazila uvjerenost da će odluka o izručenju, ukoliko je ona bude donijela, moći biti provedena.

Govoreći o nedavnom izručenju Hrvatskoj iz Francuske bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe Škorpiona Milorada Momića, Malović je navela kako srbijansko pravosuđe nije dobilo službenu informaciju o tome, dodavši kako će Srbija surađivati s Hrvatskom.

U tim su pitanjima, po njezinim riječima, dvije zemlje do sada uspješno surađivale i Srbija će i nadalje s Hrvatskom surađivati kroz međunarodnu pravnu pomoć, ispitivanje svjedoka i razmjenu dokaza. Podsjetila je kako su Srbija i Hrvatska suglasne da se ratni zločini moraju procesuirati te navela kako nije bitno u kojoj će od njih biti proveden postupak.

Francuska je 2. rujna Hrvatskoj izručila Milorada Momića optuženog za ratni zločin, nakon što je početkom veljače uhićen u Francuskoj temeljem Interpolove tjeralice. Nakon predaje Hrvatskoj Momić, protiv kojega se u odsutnosti vodi postupak na županijskom sudu u Vukovaru, smješten je u osječki zatvor.

Sumnja se da je Momić, kao pripadnik zloglasne postrojbe Škorpioni, sudjelovao u ubojstvu oko 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene