Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcijama nema kraja

Vučić o komentarima na fotografiju iz Bijele kuće: "Mogao sam stajati, čučati ili klečati, pa što"

Aleksandar Vućić o Trumpu - 3
Aleksandar Vućić o Trumpu - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Aleksandar Vućić o Trumpu - 1 Aleksandar Vućić o Trumpu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Aleksandar Vućić o Trumpu - 3 Aleksandar Vućić o Trumpu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Aleksandar Vućić o Trumpu - 2 Aleksandar Vućić o Trumpu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Aleksandar Vućić Galerija 1/4 >>
Boravak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bijeloj kući i dalje je tema o kojoj se govori.

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija Aleksandra Vučića kako u Ovalnom uredu sjedi nasuprot američkog predsjednika Donalda Trampa, a ubrzo su se pojavile usporedbe Vučića s učenikom koji je pred profesorom na ispitivanju. Evo što je danas rekao na takve komentare.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Lara Trump Štednja ili osveta? "Krvoproliće u Republikanskoj stranci": Pogledajte što je napravio Trump i kako je prošla njegova snaha

"A ja sam sjeo na tu stolicu da bih rješavao probleme Srbije i da bih podigao Srbiju i njen ugled i značaj u Sjedinjenim Američkim Državama, da bih podigao ugled Srbije u svijetu, da bih se borio za svoju zemlju i baš me briga, nisam morao ni sjediti. Mogao sam stajati, mogao sam i čučati. Da je trebalo da molim da ne priznamo Kosovo, kao što sam se borio i rekao da nećemo, mogao sam i kleknuti, pa što", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Prozvao i rusku glasnogovornicu

Vučić je u nedjelju "primitivnom i vulgarnom" natzvao objavu glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova koja je na Facebooku njegov susret s Donaldom Trumpom ilustrirala eksplicitnom scenom Sharon Stone iz filma "Sirove strasti".

Glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova je na svom Facebooku objavila fotografiju na kojoj Vučić sjedi u stolici ispred predsjednika SAD Donalda Trumpa, a uz nju tekst: "Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je stavljena kao da ste na ispitivanju, sjedite kao na fotografiji #2 tko god da ste. Vjerujte mi". Ispod te fotografije objavila je kadriranu fotografiju glumice Sharon Stone s prekriženim nogama iz eksplicitne scene iz filma "Sirove strasti".

Srbija je najbliži ruski saveznik na Balkanu ali Moskvu smetaju Vučićeva nastojanja da poboljša odnose sa zapadnim zemljama, a s Trumpom se susreo prošlog tjedna u Bijeloj kući prilikom dogovora o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Srbijanski predsjednik je beogradskim medijima rekao kako gestom na Facebooku „Marija Zaharova govori uglavnom o sebi, a primitivizam i vulgarnost koje je pokazala govori o njoj, a bogami i o onima koji su je smjestili na to mjesto“.

Vučić je na objavu odgovorio iz Bruxellesa, gdje u ponedjeljak pod okriljem EU-a nastavlja pregovore s kosovskim premijerom poslije ekonomskog sporazuma potpisanog prošlog tjedna pod okriljem Bijele kuće.

Uslijedila je dopuna objave ruske glasnogovornice uz ispriku i objašnjenje da je njezina poruka krivo shvaćena.

"Ispričavam se, ali moja objava je pogrešno protumačena! Jedino što je činilo objavu bilo je odbijanje bahatog stava 'izuzetnih'. Trikovi protokola postali su jedan od trikova koje američki dužnosnici redovno koriste kako bi vještački stvorili izgled vlastite ekskluzivnosti. A to je neprihvatljivo", dopisala je Zaharova, ne uklonivši prethodnu objavu.

Tijekom popodneva iz Vučićeva je ureda potom stiglo rutinsko priopćenje da je u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom izvijestio prvog diplomatu Kremlja o razgovorima izaslanstva Beograda ranije u Washingtonu i danas u Bruxellesu.

Konstatirano je da su odnosi Srbije i Rusije "iskreno prijateljski", a sugovornici su "potvrdili odlučnost da se nastavi rad na ostvarenju svih zajedničkih projekata Srbije i Rusije, kao i međusobna potpora na međunarodnoj političkoj pozornici", priopćeno je iz Vučićeva ureda za medije.

Incident s objavom glasnogovornice ruskog ministarstva, koji je potaknuo buru na društvenim mrežama, u tom priopćenju nije spomenut.

Objavu Zaharoove na Facebooku srbijanski dužnosnici shvatili su kao uvredu predsjednika Aleksandra Vučića zbog njegova prošlotjednog boravka u Washingtonu.

Nakon više tisuća dijeljenja te objave na društvenim mrežama u Srbiji je uslijedila salva reagiranja, pa je ministar obrane Aleksandar Vulin Zaharovu optužio da je uvrijedila predsjednika Srbije i sve koji i Rusiju i Srbiju "brane na težim mjestima od društvenih mreža".

"Neprijatelji Srbije i Rusije su danas obradovani sitnom zlobom Zaharove. Iza Vučića ostaju djela, iza Zaharove zloba koje će se sramiti", naveo je Vulin u pisanoj izjavi koju je proslijedilo Ministarstvo obrane.

"Veličina čovjeka se ne mjeri ni veličinom stolice na kojoj sjedi ni veličinom sile u čije ime govori, već veličinom hrabrosti da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda", prekorio je Vulin glasnogovornicu ruskog minstarstva.

Reagirao je i direktor ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić poručivši Zaharovoj da se srami.

"A zamisli taj predsjednik (Vučić) nijednu ružnu riječ protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mjestu (Bijeloj kući). A zamisli taj predsjednik je kod ruskog predsjednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo!", poručio je Đurić Zaharovoj na Twiteru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene